Mårhunde får langt flere unger end forventet viser et nyt studie fra Københavns Universitet.
Vanskeligt dyr at bekæmpe.
Mange midler er taget i brug for at bekæmpe den invasive mårhund i Danmark. Det er primært Miljøstyrelsen og Danmarks Jægerforbund, der kæmper det der ser ud til at være en ulige kamp. Det til trods for at der bruges midler som gps-mærkede mårhunde. De sættes ud i naturen for at det er muligt at spore andre mårhunde når de finder sammen. Derudover bliver en del mårhunde steriliseret så de ikke kan yngle. I det nye studie har man undersøgt 92 mårhunde for at se hvor mange hvalpe de får. Resultatet var, at hver drægtig mårhund i gennemsnit får 11 hvalpe. Et resultat der viser, at formeringen går hurtigere end først antaget. Ifølge Hans Erik Svart, biolog ved Naturstyrelsen, er slaget allerede tabt i Jylland og nu handler det om at begrænse udbredelsen af mårhunden og forhindre den i, at etablere sig på Fyn.
Invasiv dyreart.
Mårhunde blev første gang set ved Vejle i 1980. Mårhunden som både ser sød og uskyldig ud, hører ikke hjemme i den danske natur. Den er et invasivt rovdyr som er stort set altædende. Og da den både kan svømme, klatre i træer og begå sig på landjorden, har den relativ nem adgang til føde.
Mårhunden har få naturlige fjender, hvilket gør det endnu svære at begrænse bestanden. Ud over at vi mennesker er efter den, er det faktisk kun ulven som kan finde på at tage mårhund.
Til trods for en stor indsats fra både Danmarks Jægerforbund og Miljøstyrelsen har det ikke været muligt at bekæmpe bestanden. Miljøstyrelsen estimerer, at der nu er mellem 2000 og 3000 mårhunde i Jylland. Jægere må også skyde mårhunden og der er ingen øvre grænse for, hvor mange der skal eller må skydes.
MR/
Kilde: dr.dk