Kongeår for kantareller

Lignende artikler

En våd og lun sommer har givet en forrygende kantarel-sæson.
En våd og lun sommer har givet en forrygende kantarel-sæson.

Godt svampeår er skudt i gang med boom af kantareller.

Af Marianne Riis.
Jeg har aldrig set eller samlet så mange kantareller som i år. Mange steder bugner plantagerne af de fine, velsmagende svampe i et usædvanligt omfang. Kantareller betegnes også som “skovens guld” – og det ligner da nærmest også små guldmønter i skovbunden, hvor de gule svampe lyser op.
Rørhattene er endnu kun fremme i beskedent omfang, men det skal nok komme! 2016 tegner nemlig til at blive et super godt svampeår. Varme og regn er en god kombination når det gælder svampe.
Det kan kræve lidt øvelse at finde kantareller. Ofte står de frit fremme ved skovvejene, men ligeså ofte skjuler de sig under græs og lyng mellem træerne.
Selv lader jeg de helt små stå og tager kun dem i to-krone størrelser og derover.

Masser af flotte kantareller. Her under bøgetræer.
Masser af flotte kantareller. Her under bøgetræer.

Se også Lær om svampene – videokursus

Kantareller vokser gerne sammen med bøg, eg, birk og fyr. Svampene kan derfor findes både i løvskov og nåleskov over hele landet.
Kantarel-svampene samarbejder med træernes rødder. Et fænomen, der kaldes mykorrhiza. Den stiller derfor det krav, at der skal være træer i nærheden.
De største forekomster af kantareller er næsten altid på magre, sandede jorde – typisk i de kystnære klitplantager.

Se også Tag på kantareljagt.

De første kantareller dukker som regel op først på sommeren, særligt efter regnfulde perioder, men kantarellerne topper i august. De velsmagende svampe kan dog findes helt hen sidst på efteråret.
Kantareller kan i øvrigt gemmes i fryseren. Se hvordan her: Sådan gemmer du dine kantareller.

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,113FansLike
2,497FølgereFølg

Seneste artikler

Boganmeldelse: På sheltertur

På sheltertur. En guide til nære oplevelser i naturen. Læst og vurderet af Niels Dahlin Lisborg Friluftsliv har fået et stigende tag i den danske befolkning....

Naturen i december

December er årets mørkeste tid og dog også måneden, hvor mørket vender og dagene langsomt begynder at tiltage i længde. December er opkaldt efter...

Lav nemt selv brændte mandler over bål eller grill.

Brændte mandler hører normalt julen til, selvom de er lækre året rundt. Den traditionelle juleknas tilberedes ofte udendørs på markeder eller ved boder på...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close