Hvornår er det højsæson for kantareller?

Kantareller betegnes også som “skovens guld” – og det ligner da nærmest også små guldmønter i skovbunden, hvor de gule svampe lyser op.

Hvor og hvornår finder man kantareller?
Marianne Riis fortæller om kantareller – “skovens guld” – hvornår og hvor skal man lede?

Hvornår er det bedst at finde kantareller?

De første kantareller er som regel at finde allerede først på sommeren, men den bedste periode er fra højsommeren og frem til det tidlige efterår. Jeg har dog fundet kantareller så sent som i december i milde år.

Svampe trives generelt bedst med en regnfuld sommer – dog helst kombineret med varme. Her fra en kystnær plantage i Nordjylland.

Hvor finder man kantareller?

Almindelig kantarel vokser ofte langs stier og skovveje i nærheden af trærødder, så det er en af de svampe, hvor man ikke behøver at gå off-road (hvilket heller ikke er tilladt i private skove).

Svampe behøver ikke sollys ligesom planterne for at vokse. Netop kantareller kan være godt skjult under græs og mos. Får du øje på et par gule kantareller kan det derfor være en god ide at kigge grundigt efter flere svampe, der let gemmer sig.

Kantareller vokser som regel på mager jord (morbund) i nærheden eller under bøg, birk, eg, fyr og gran. Det vil sige at man finder både kantareller i løvskove og nåleskove.

Se også “Kan du kende kantareller

Kantareller kan ofte være skjult under mos, græs og lyng.

Kantarellerne samarbejder med træerne

Kantareller vokser i forbindelse med træer, da svampene har et samarbejde med skovens træer, der kaldes mykorrhiza. Svampens underjordiske mycelium består af fine, tynde, forgrenede tråde, der danner forbindelse med træernes rødder. Svampene forsyner træet med næringsstoffer og fugt og får til gengæld sukkerstof, kulhydrater fra træet.

Varme kombineret med regn er optimalt for en god svampesæson

Svampe trives bedst når det ikke er for tørt. En lun sommer efterfulgt af dage med regn sætter som regel skub i svampene. Denne sommer har været rigtig fin til kantareller og jeg har fået top på svampekurven. Efter en lang periode med tørke trænger vi nu til regn. I hvert fald hvis man er svampeentusiast. Måske har vejrguderne hørt bønnen. I hvert fald har metrologerne sat regn på skemaet for den kommende uge.

Et meget stort eksemplar af en almindelig kantarel.

Hvor meget må man samle?

Jeg glæder mig til at komme afsted igen. Efterhånden har jeg fundet mine egne gode steder som jeg besøger nogle gange henover sæsonen. Man må kun samle til eget forbrug – og ikke til videresalg som nogle desværre praktiserer (medmindre man er skovejer). Jeg mødte for et par år siden en bil i en af statsskovene med nogle polakker, der hilste venligt. De havde hele bilen fuld af kantareller.

God sankeskik er at man samler til eget forbrug – og holder sig nogenlunde til bestemmelsen fra Jyske Lov, der tilbage i 1241 fastslog at man må samle (svampe og bær), der svarer til hvad man kan have i sin hat. En dag gør en moderat kurv det ud for hatten, men ellers er den næsten 800 år gamle regel stadig god at efterleve.

Det er langt fra alle år at jeg kan samle en fyldt kurv med kantareller, men lige i år har det været anderledes. På min seneste tur samlede jeg kurven fuld på under en time – og efterlod mindst tre kurvfulde tilbage i skovbunden på “mit sted” Selv lader jeg de helt små stå og tager kun dem i to-krone størrelser og derover.

I nogle år kan der være rigeligt med kantareller. Man må kun samle til eget forbrug – eller hvad der kan være i en hat jf. Jyske Lov fra 1241.

Serveres klassisk på ristet brød – med et godt glas hvidvin

At samle svampe er en herlig interesse. Det giver både motion, oplevelser – og sluttelig en dejlig spise. Kantareller kan både fryses og tørres, men jeg holder mest af at stege de friske kantareller i smør (nogle gange suppleret med et løg), hvorefter jeg tilsætter lidt fløde, der koges cremet om svampene. Serveres på et ristet brød sammen med et godt glas hvidvin. Så bliver det ikke bedre!

Se også “Sådan opbevarer du dine kantareller

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE

Naturvejleder