Havørne anklages for at tage lam

Lignende artikler

Fotos af en havørn, der bærer et lille, nyfødt lam i kløerne, har genoptaget den langvarige fejde mellem landmænd og naturbevarere i Skotland.

De fåtallige rovfugle har været genstand for et genindførelsesprogram i forskellige dele af Skotland siden 1975. Havørne lever normalt af fisk, ådsler og andefugle, men flere skotske landmænd hævder, at ørnene nu tager et stort antal lam i højlandene og på øerne.

Den flyvende dør.
Det seneste billede af en havørn med et lam blev taget, da ørnen fløj over North Connel, Argyll og Bute i det vestlige Skotland. Havørnen går også under tilnavnet “den flyvende dør” på grund af det store vingefang, der kan måle næsten 2,5 meter.

Colin Cameron, en Lochaber-landmand, fortæller, at han har mistet lam gennem årene til havørnene og beskriver en nylig hændelse, hvor et lam blev dræbt, og et andet blev efterladt med “et hul i siden”. “Antallet af disse fugle er stigende, og det er et stort problem nu, ikke kun ved læmning, men hele sommeren“, siger Colin Cameron til The Telegraph, og tilføjer at ørnene er blevet “almindelige som krager”.

The Royal Society for the Protection of Birds (RSPB), hævder at de fleste lam tages som ådsler, altså lam, der allerede er døde inden ørnene ankommer.

Havørnen er genindvandret til Danmark.
I Danmark har havørnen været dansk ynglefugl siden stenalderen, men blev herhjemme udryddet i 1920'erne som fast ynglefugl. I 1990'erne genindvandrede havørnen igen til Danmark og er i dag vores mest almindelige ørn omend den stadig er fåtallig.
/JN
Kilder: The Telegraph, rspb.org.uk, eagleworld.dk.

Seneste artikler

Boganmeldelse: På sheltertur

På sheltertur. En guide til nære oplevelser i naturen. Læst og vurderet af Niels Dahlin Lisborg Friluftsliv har fået et stigende tag i den danske befolkning....

Naturen i december

December er årets mørkeste tid og dog også måneden, hvor mørket vender og dagene langsomt begynder at tiltage i længde. December er opkaldt efter...

Lav nemt selv brændte mandler over bål eller grill.

Brændte mandler hører normalt julen til, selvom de er lækre året rundt. Den traditionelle juleknas tilberedes ofte udendørs på markeder eller ved boder på...
ANNONCE
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close