På vej mod usædvanlig storkesommer?

Lignende artikler

2020 kan blive det bedste år i et kvart århundrede for den hvide stork i Danmark. Det oplyser Dansk Ornitologisk Forening.

Hvid Stork på rede. Foto: NaturGrafik.dk.

En kraftig vækst af antallet af storkepar i Holland og Tyskland giver afkast til Danmark og sender flere storke end normalt mod nord. Ikke siden 1993 har Danmark været hjemsted for så mange storke som i år. I alt 7 danske storkepar har etableret sig. 5 par i Jylland og 2 par på Sjælland. Det ene jyske par ved Smedager gik dog i opløsning, da hannen forsvandt.

I Holland er storkebestanden de senere år steget til omkring 1.500 par. Vel og mærket i et land, der geografisk er noget mindre end Danmark. Også umiddelbart syd for den dansk-tyske grænse har storken fremgang, hvor Slesvig-Holsten oplever en tilsvarende vækst.

Her er en storkerede ved at blive renoveret i naturreservatet Vejlerne (arkivfoto). Også her er en hvid stork set i 2020, dog ikke på reden. Foto: MR/NaturGrafik.

Hans Skov, Dansk Ornitologisk Forenings storkeekspert, har studeret storke i 40 år. Han er bekymret på vegne af de danske storke, da det danske kulturlandskab ikke er særlig storkevenligt. I følge Hans Skov kan det blive en udfordring for storkene at finde tilstrækkeligt med føde til sig selv og deres unger.
Landbruget syd for Danmark bliver, i følge Hans Skov, drevet mere ekstensivt og storkevenligt med vedvarende græsarealer, høslæt og kreaturer i det fri. Det danske industrilandbrug levner ikke føde nok til storke. Næsten 2/3 af Danmark er opdyrket af landbrug, i følge Danmarks Statistik, hvilket er den højeste andel i verden.
/JN

Kilder: dof.dk, jp.dk, jordbrug.dk.

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,071FansLike
2,396FølgereFølg

Seneste artikler

Ja, tak til normal sommertid om vinteren!

Natur- og friluftsfolk vil bevare sommertid - gerne året rundt. Svenskerne og nordmændene er overvejende enige: Skrot mørketiden. Havemøblerne frem - uret frem. Havemøblerne tilbage...

Derfor får efterårsskoven røde og gule farver

Vejret påvirker skovens høstfarver. De danske løvskove kan være et farveorgie i efteråret med oktober som højsæson inden bladene smides. Afhængig af træart og vejrforhold...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close