Kongeørnen sætter ny rekord som dansk ynglefugl!

Kongeørnen er en anelse mindre end havørnen, men en mere elegant og adræt jæger. Foto: Richard Bartz, CC 2.5, Wikipedia.
Kongeørnen er en anelse mindre end havørnen, men en mere elegant og adræt jæger. Foto: Richard Bartz, CC 2.5, Wikipedia.

Kongeørnen – et portræt af himlens konge.

Den mægtige kongeørn er en af Danmarks mest sjældne rovfugle, men ikke desto mindre har den gyldenbrune ørn nu etableret sig i landet med hele fem ynglepar, hvilket er første gang siden ørnen genindvandrede til landet i 1998. Succesen er særlig markant da ingen af ørnene formåede at få unger på vingerne sidste år.
Indtil videre yngler hele den danske bestand kun i Nordjylland. Vi tegner et portræt af kongeørnen – himlens konge.

Danmarks næststørste rovfugl.
Kongeørnen (Aguila chrysaetos) er Danmarks næststørste rovfugl, kun overgået af havørnen. Med et vingefang på 190-227 cm virker den da også imponerende når den majestætisk og elegant svæver rundt på himlen. Selve fjerdragten er mørkebrun, men den lange hale er hvid med mørkt/sort endebånd. Hovedet noget lysere brun, nærmest gylden, deraf det engelske navn Golden eagle.

Danske kongeørne følges med gps.
Det er først i nyere tid, at kongeørnen er genindvandret til Danmark og den er først registreret som ynglefugl herhjemme i 1998 efter 150 års fravær. Ørnene har først og fremmest indtaget området omkring Lille Vildmose, men også længere mod nord i Store Vildmose er der nu et ynglepar. Det samme er tilfældet i Hals Nørreskov og Hals Sønderskov nær Limfjordens udmunding i Kattegat.
De danske kongeørnepar har nu tilsammen fået 41 udfløjne unger på vingerne i perioden 1998-2018.
For at blive klogere på de danske ørne er nogle af ungerne blevet mærket med gps-sendere. Ved at følge fuglenes færden håber forskerne at blive klogere på, hvilke områder de vælger at slå sig ned i og ikke mindst hvilke de ikke vælger.

Kongeørnen lever af fuglevildt som f.eks. gæs eller mindre pattedyr som harer, men den kan også slå større dyr som ræv og rålam. Foto: Martin Mecnarowski, photomecan.eu.
Kongeørnen lever af fuglevildt som f.eks. gæs eller mindre pattedyr som harer, men den kan også slå større dyr som ræv og rålam. Foto: Martin Mecnarowski, photomecan.eu.

En upopulær jæger.
Kongeørnene i Danmark lever af harer, små ræve, smågnavere og fuglevoldt som eksempelvis gæs. Men den holder sig heller ikke tilbage fra ådsler som eksempelvis trafikdræbte dyr. På grund af sit fødevalg har den indtil for nylig været meget upopulær, ikke mindst i vores skandinaviske nabolande. Her kan menuen også stå på renkalve og man skønner, at kongeørnen dræber omkring en halv procent af de nyfødte renkalve. I 2013 blev en kongeørn fanget på et vildtkamera i Rusland, hvor den angreb en sikahjort. Dette hører dog til sjældenhederne.
I 2016 blev en dansk kongeørn ulovligt skudt nær yngleområdet ved Hals.
Der er omkring 600-750 kongeørnepar i Sverige, 800-1000 i Norge og omkring 350 par i Finland og nu altså 5 par i Danmark.

Fakta om kongeørnen:

  • En kongeørn kan blive op til 32 år gammel!
  • Kongeørnen har både skærpet hørelse og syn, men til gengæld en knap så god lugtesans.
  • En voksen fugl har succes på omkring hver tredje jagt. Hos ungfuglene er det kun hver tiende jagt som er succesfuld.
  • Kongeørnen kan løfte et bytte på 4-5 kilo.
  • Kongeørnen er fredet.

Vidste du;
At kongeørnen først er kønsmoden omkring femårsalderen.
At kongeørnen kan spotte et bytte 1-2 kilometer væk når den sidder og spejder fra en høj udsigtspost.
At ørnen kan dræbe, men ikke flyve med, et bytte så stort som en renkalv.
At mere end hvert tiende kongeørnekuld i Sverige, hvert år blev ødelagt af mennesker, på grund af ørnen fødevalg.
At kongeørne danner par for livet.

Med kongeørnens tilbagekomst har Danmarks natur fået et strejf af storhed og vildmark tilbage igen.
MR/
Kilde: Dof.dk, Fuglene i Danmark, Gyldendal, fugleognatur.dk.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE