Kornblomsten hører blandt vores ældste blomster.
Kornblomsten (Centaurea cyanus) er en et-årig kurvblomst i knopurt-slægten, der blomstrer fra juni til september med topsæson i højsommeren. Kornblomsten er en af vores ældste blomster. Helt tilbage i aflejringer fra lige efter istiden er der fundet spor af kornblomster. Den ses gerne i kanten af kornmarker – i særdeleshed økologiske marker.
Der er blevet færre blå kornblomster.
Kornblomsten er udbredt i det meste af Europa. Førhen var den meget udbredt i kornmarker, deraf navnet. En gang var kornblomsten endda så almindelig i kornmarker at man ligefrem opfandt farven kornblå. I dag har de intensive kornmarker ikke længere den blå farve. Antallet af kornblomster er kraftigt reduceret, hvilket tilskrives det intensive, konventionelle landbrug, hvor brug af sprøjtegifte fjerner ukrudtsplanten fra landbrugets marker. Farven kornblå holder dog stadig ved. Se blot en billedsøgning af kornblå på Google.
Kornblomsten formodes at have oprindelse i lyse ege-fyrreskove, hvor det første, tidlige agerbrug opstod i den såkaldte frugtbare halvmåne i Midtøsten. Den frugtbare halvmåne er en betegnelse for et oprindeligt frugtbart område nord og øst for den arabiske ørken og Mesopotamien og langs Middelhavet i Mellemøsten. Planterester i gamle potteskår viser, at folk samlede og malede kornvækster der for ca. 11.300 år siden.
Herfra er kornblomsten fulgt med i takt med agerbrugets udbredelse og dyrkning af bl.a. af emmer, enkorn og senere hvede og rug.
Kornblomsten vinder frem sammen med økologiske marker.
Selvom kornblomsten ikke er så talrig længere og flere steder direkte regnes for truet – bl.a. i England, så ses stigningen af økologisk landbrug som et vendepunkt for den blå blomst. Nogle konventionelle landmænd undlader at giftsprøjte helt ud i kanten af markerne for netop at give plads til de smukke blå kornblomster og røde valmuer, sådan som danskerne bedst kan lide en bølgende kornmark – lige som i gamle dage.
Vidste du?
Kornblomsten er også blevet kaldt for tobaksurt, da de tørrede blomster tidligere blev brugt til at blande i pibetobak. Derved kunne tobakken strækkes.
/NL
Kilder: Hanne Skriver Svendsen/Blomsterne fortæller, videnskab.dk, Wikipedia.