Forårets fem første vilde blomster

Den smukke viol er duften af forår. Foto: Fritz Geller-Grimm CC BY-SA 2,5, Wikimedia

Kalenderen siger forår og der ses nu en spirende optimisme hos de vilde planter i haven og på engen. I februar dukkede vintergækkerne og erantis frem og her i marts følger flere efter. Gå på udkik i haven og se om du kan finde forårets første vilde blomster.

Marts violer

Duften af forår. Det er en rammende beskrivelse af den lille, smukke og velduftende staude. Violen (Viola odorata) blomstrer i marts og april og er det en varm sommer kan den ses blomstre igen i sensommeren. Violer bliver brugt til alt fra sæber, cremer og pastiller. Jeg bruger dem gerne som pynt, eventuelt kandiserede til pynt på bagværk og salater. Violer skulle også være gode i te og i likør.
Marts-viol er kendt under mange navne. Navnet kommer af den tidligere blomstring, der kan opleves allerede i marts omend hyppigere i april. Blomsten kendes også under navne som duftviol, haveviol, tormånedsviol, marieblomme m.fl.
Læs også forårskage med violer.

Bellis eller tusindfryd blomstrer fra marts og langt hen i efteråret. Foto: Böhringer Friedrich CC BY-SA 2,5, Wikimedia

Bellis

De små, smukke bellis-blomster (Bellis perennis) er et hit her i huset. Vores to, små drenge elsker når de kommer frem i græsplænen og kan bruge lang tid på at finde de flotteste og største for derefter at spise dem. Både blomsten og bladene er nemlig spiselige. De har en meget mild smag, ja nogle vil måske kalde den uanselig, men de pynter smukt i enhver salat eller på kager. De kan også bruges til at lave en mild og fin snaps. Planten er blandt andet rig på C-vitaminer og er da også tidligere blevet brugt som lægemiddel mod eksempelvis lungeproblemer, forstoppelse og sår.

Læs mere om naturens egen forårssalat.

Den smukke hunblomst fra hassel. Foto: Algirdas CC BY-SA 3,0, Wikimedia

Hasselblomst

Hasselbuskens hun-blomster skal man kigge godt efter. For i modsætning til han-blomsterne som tydelig hænger med deres fine, lange rakler, er hunblomsten meget lille. Men når man først får øje på de flotte, røde bestøvningsfangere kan man slet ikke lade være med at kigge efter de fine forårsbebudere. Lykkes bestøvningen kan man se frem til nogle af de attraktive hasselnødder senere på året.

Læs mere om den røde hasselblomst.

Den smukke blå anemone. Foto: Per Ola Wiberg CC BY 2,0, Wikimedia

Blå anemone

Den vilde blå anemone (Hepatica nobilis) blomstrer også som en af de første blomster i foråret. Den vokser fåtalligt i naturen. I plantecentre kan man dog købe både den danske blå anemone, og den lidt lysere ungarske blå anemone, der nok er mere almindelig.
Blå anemone var en af digteren Kaj Munks yndlingsblomster og han skrev også et digt om den smukke forårsbebuder.
Den blå blomst formerer sig ved frø som ligger i de olieholdige frugtstilke. Olien elsker myrerne, der stjæler frøene og derved spredes de. Planten har tidlige været brugt i naturmedicin, men som alle andre arter af anemoner er den blå anemone giftig.

Den farverige følfod stråler om kap med solen her i foråret. Foto: Julica da Costa CC BY-SA 3,0, Wikimedia

Følfod

Jeg bliver altid i godt humør når jeg ser de første følfod (Tussilago farfara) blomstre. Efter en lang og mørk vinter er de smukke gule blomster som en vitaminindsprøjtning. Faktisk får jeg helt lyst til at tilberede en masser retter af de gule blomster, men her skal man passe på. Tidligere var det almindeligt, at man spiste blomsterne som er tilfældet ved mælkebøtterne, men nyere forskning viser, at indtagelse af følfod kan være kræftfremkaldende. Så anbefalingen herfra er kun at nyde de lyse blomster visuelt – på skrænten, i vejkanten eller hvor man nu finder dem – og ikke spise dem.
MR/

Kilde: Naturens spisekammer, fugleognatur.dk, naturstyrelsen.dk, samvirke.dk

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE