Nu blomstrer den røde hasselblomst

Lignende artikler

Hasselblomst
Hasselbuskens hunblomst med sine røde bestøvningsfangere ses ofte allerede i februar.

Hasselbusken – og forårets røde hasselblomst, har en ældgammel historie i Danmark.

Hasselbusken (Corylus avellana) har en lang historie i Danmark og vores forfædre har kendt hasselbusken tilbage gennem middelalderen, vikingetiden – ja, helt tilbage til stenalderen. Da istiden ophørte og isen trak sig tilbage, var hasselbusken en af de træer og buske, der indvandrede – og som stadig kan findes i landet den dag i dag. Og måske har vores forfædre netop glædet sig over et lille, uanseeligt forårstegn som netop hasselbusken fremviser hvert år i marts – og som nok kun de færreste danskere i dag har øje for.
De pollenbærende hanblomster, der hænger som rakler, er synlige og i øjnefaldende på flere meters afstand, men den lille bitte hun-blomst er mere ydmyg i størrelse.

Hanblomsterne i form af rakler ses allerede om vinteren – og er et kendtetegn for hasselbusken.

I marts – sommetider før, åbner de største af hasselbuskens knopper sig og små knaldrøde grifler titter frem. Det er hun-blomstens støvfang, der nu gør sig klar til at modtage bestøvning fra han-raklerne.
Den røde hasselblomst er en af skovens og hegnets allerførste blomster. Et lille, farverigt forårstegn.
Lykkedes bestøvningen med vindens hjælp er der håb om at der dannes hasselnødder, der både er eftertragtede af dyr og mennesker. Hasselnødderne modner i september, men allerede inden da er de efterstræbt af utålmodige fugle, mus, egern og insekter.

De eftertragtede hasselnødder modner i september.

Hasselbusken kan blive ganske gammel – omkring 80-100 år og endnu ældre, hvis stammerne skæres ned så nye skud skyder fra roden. Hasselbuskens fantastiske evne til genvækst har man tidligere udnyttet i stævnings-skovbruget – og fra de tidligste tider har hasselkæppe været brugt til alt fra buer til fiskestænger.

Hasselbuskens blade.

/JN
Kilder: Naturstyrelsen, Wikipedia.

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,114FansLike
2,499FølgereFølg

Seneste artikler

Boganmeldelse: På sheltertur

På sheltertur. En guide til nære oplevelser i naturen. Læst og vurderet af Niels Dahlin Lisborg Friluftsliv har fået et stigende tag i den danske befolkning....

Naturen i december

December er årets mørkeste tid og dog også måneden, hvor mørket vender og dagene langsomt begynder at tiltage i længde. December er opkaldt efter...

Lav nemt selv brændte mandler over bål eller grill.

Brændte mandler hører normalt julen til, selvom de er lækre året rundt. Den traditionelle juleknas tilberedes ofte udendørs på markeder eller ved boder på...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close