EU- nej til Danmark: I må ikke udlede mere ammoniak!

Lignende artikler

Den danske ammoniakudledning stammer især fra gylle fra de godt 20 millioner svin, der årligt produceres i Danmark.
Den danske ammoniakudledning stammer især fra gylle fra de godt 20 millioner svin, der årligt produceres i Danmark.

Miljøminister får EU-nej til at lempe miljøkrav.

Den nye miljøminister Eva Kjer Hansen har, som en af hendes første opgaver, arbejdet for at lempe miljøkravene for de danske landmænd. I den forbindelse ønsker ministeren at mindske kravet om at reducere udledningen af ammoniak med 24 procent inden 2020.

Disse mål var sat af den tidligere regering og meldt ind til Bruxelles, men Danmark kan ikke få lov til at udlede mere ammoniak i landbruget frem mod 2020 end først planlagt. Sådan lyder det i et svar fra EU's miljøkommissær, Karmenu Vella, til den nye danske miljøminister.
Den danske ammoniakudledning stammer især fra gylle fra de godt 20 millioner svin, der årligt produceres i Danmark.

I følge Eva Kjer Hansen stammer to tredjedele af luftforureningen med ammoniak fra landene omkring Danmark. Ministeren tager dog ikke umiddelbart nej for et svar og understreger til dr.dk at hun ikke er færdig med at kæmpe for lavere reduktionsmål.

Se også Orkidéer og hedelyng trues af luftforurening fra landbruget

Ministeren vil nu kontakte andre EU-lande, der har problemer med at opfylde reduktionskravene, heriblandt Finland – og ad denne vej, samlet forsøge at påvirke EU's miljøkommissær.

Støtte fra det konventionelle landbrug.
Dansk landbrug støtter ikke overraskende miljøministerens indsats. Danmark er ifølge brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer allerede et af de EU-lande, som udleder mindst. Landbruget frygter at miljøkravene vil påvirke de danske landmænds konkurrenceevne.

Kritik fra Økologisk Råd.
Heller ikke overraskende er der fra bl.a. Danmarks Naturfredningsforening og Det Økologiske Råd kritik at ministerens ønske om at lempe miljøkravene.

Jeg bryder mig ikke om at se en dansk minister straks valfarte til Bruxelles efter sin indsættelse for at tale den danske forpligtelse til at reducere luftforureningen ned. Det er ikke en fortælling, der er med til at sælge danske landbrugsprodukter“, siger Kåre Press-Kristensen, seniorforsker ved Det Økologiske Råd til dr.dk.

Kilde: dr.dk

Seneste artikler

Ja, tak til normal sommertid om vinteren!

Natur- og friluftsfolk vil bevare sommertid - gerne året rundt. Svenskerne og nordmændene er overvejende enige: Skrot mørketiden. Havemøblerne frem - uret frem. Havemøblerne tilbage...

Derfor får efterårsskoven røde og gule farver

Vejret påvirker skovens høstfarver. De danske løvskove kan være et farveorgie i efteråret med oktober som højsæson inden bladene smides. Afhængig af træart og vejrforhold...
ANNONCE
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close