Havskum kan indeholde meget høje niveauer af PFAS

Miljøstyrelsen har igen undersøgt vores badevand, havskum og soppesøer for PFAS. Resultatet bekræfter desværre billedet fra tidligere undersøgelser, der viser høje koncentrationer af PFAS i havskum.

PFAS er en samlet betegnelse for talrige flourstoffer, som har været brugt siden 1950’erne. Mange er i dag blevet forbudt i EU, men mange er stadig tilladte. Tonsvis af PFAS-pesticider er gennem årene blevet spredt ud over danske marker i forbindelse med fødevareproduktion og det er stadig lovligt.

Allerede for flere år siden – tilbage i 2020 fandt myndighederne PFAS-stoffer i 89 procent af grundvandsboringerne i Danmark.

Prøver af havskum fra forskellige lokaliteter langs den jyske vestkyst viser en koncentration af PFAS (summen af PFOA, PFNA, PFOS og PFHxS) varierede mellem 17.000 og 250.000 ng/l, oplyser Miljøstyrelsen. Til sammenligning er grænseværdien for badevand 40 ng/l.

I følge Miljøstyrelsen viser de seneste prøver desværre også, at små soppesøer langs kysten også kan indeholde PFAS i koncentrationer over grænseværdien for PFAS i badevand. Soppesøer er lavvandede midlertidige saltvandssøer på stranden – velkendte af mange småbørnsforældre.

Der er fastsat PFAS-grænseværdier for badevand, men ikke for havskum. Nye målinger langs den jyske vestkyst viser at havskum har mange gange højere indhold af PFAS end grænseværdien for badevand.

PFAS er svært nedbrydelige og stofferne ophobes i dyr og mennesker, og man kan måle PFAS i blodet på befolkningen overalt i verden – også i Danmark, oplyser Sundhedsstyrelsen.

Læs mere:
Tonsvis af PFAS-pesticider sprøjtes på danske marker (eksternt link)
Helbredseffekter af PFAS-forbindelser (PFOA, PFNA, PFOS og PFHxS) (eksternt link)

Kilder: Miljøstyrelsen, Sundhedsstyrelsen, dn.dk.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE