Miljøstyrelsen har igen undersøgt vores badevand, havskum og soppesøer for PFAS. Resultatet bekræfter desværre billedet fra tidligere undersøgelser, der viser høje koncentrationer af PFAS i havskum.
PFAS er en samlet betegnelse for talrige flourstoffer, som har været brugt siden 1950’erne. Mange er i dag blevet forbudt i EU, men mange er stadig tilladte. Tonsvis af PFAS-pesticider er gennem årene blevet spredt ud over danske marker i forbindelse med fødevareproduktion og det er stadig lovligt.
Allerede for flere år siden – tilbage i 2020 fandt myndighederne PFAS-stoffer i 89 procent af grundvandsboringerne i Danmark.
Prøver af havskum fra forskellige lokaliteter langs den jyske vestkyst viser en koncentration af PFAS (summen af PFOA, PFNA, PFOS og PFHxS) varierede mellem 17.000 og 250.000 ng/l, oplyser Miljøstyrelsen. Til sammenligning er grænseværdien for badevand 40 ng/l.
I følge Miljøstyrelsen viser de seneste prøver desværre også, at små soppesøer langs kysten også kan indeholde PFAS i koncentrationer over grænseværdien for PFAS i badevand. Soppesøer er lavvandede midlertidige saltvandssøer på stranden – velkendte af mange småbørnsforældre.
PFAS er svært nedbrydelige og stofferne ophobes i dyr og mennesker, og man kan måle PFAS i blodet på befolkningen overalt i verden – også i Danmark, oplyser Sundhedsstyrelsen.
Læs mere:
Tonsvis af PFAS-pesticider sprøjtes på danske marker (eksternt link)
Helbredseffekter af PFAS-forbindelser (PFOA, PFNA, PFOS og PFHxS) (eksternt link)