Udeaktiviteter i efterårsferien!

oplev_efteraaretEfterår og efterårsferie byder på masser af intense oplevelser og muligheder for aktiviteter, hvor hele familien kan være med.

Af Marianne Riis.
Det danske efterår er som skabt til naturoplevelser og hygge med familien. Intense og storslåede naturoplevelser, frisk luft og røde kinder kombineret med varm kakao, aftenhygge med levende ild – hvad enten det er fra et bål, brændeovn eller blot stearinlys, skaber efteråret perfekte rammer for en god, nærværende ferie.

  • Stranden om efteråret:
Det er faktisk ofte nemmere at bygge flotte sandslotte om efteråret. Der er desuden meget mere at finde på stranden. Fotos: Sabine Jensen, NaturGrafik & Dmitri Melnik, Dreamstime.
Det er faktisk ofte nemmere at bygge flotte sandslotte om efteråret. Der er desuden meget mere at finde på stranden. Fotos: Sabine Jensen, NaturGrafik & Dmitri Melnik, Dreamstime.

Vi har i Danmark over 7000 km kyst. Stranden er et udsøgt udflugtsmål om sommeren, men den er bestemt også et besøg værd i efterårsferien.
Her i efteråret, hvor sandet bare er lidt tungere og mere fugtigt er det ideelt at bygge sandslotte og så kan de pyntes med nogle af de flotte sten og muslingeskaller som du også kan finde på stranden. Stenene kan også tages med hjem og males på eller man kan lave små figurer ud af dem ved at lime stenen sammen.
Finder du sten med hul i kan man lave smykker ud af dem. Den kan endda pyntes med lidt muslingeskaller og så er julegaven til faster måske i hus?
Hvis man har tændstikæsker eller lignende så er de også flotte at pynte med muslingeskaller. Man kan også se hvor mange forskellige ting man kan samle på stranden og så putte det i et lille syltetøjsglas sammen med lidt sand. Et stykke stof på låget med bånd om og man har noget flot pynt til hylden.

Se mere her: Hvad finder jeg på stranden?

For de lidt større børn og voksne er det tit et hit at kigge efter rav. Det bedste er hvis det har blæst godt forinden, hvilket der jo er stor sandsynlighed for i oktober, da det er her at rav bliver skyllet ind på stranden. Rav er harpiks som er mange millioner år gammelt. Rav kan være svært at finde, da de tit ligner sten og kan have mange forskellige former og farver. Men en måde at finde forskellen er at lægge det du finder i et glas vand godt med salt (et par spiseskefulde) og rør rundt. Rav vil flyde op til overfladen.
Se mere her: Lær at finde rav.

  • Svampetur:
Forfatteren på svampetur med sønnike, der har fundet en stor rørhat.
Forfatteren på svampetur med sønnike, der har fundet en stor rørhat. Foto: NaturGrafik.

En svampetur er en klassiker i efteråret – og i efterårsferien er der ofte mange svampe. Svampe kan være flotte og spændende – også selvom de ikke er til spisebrug. I den danske natur kan du finde svampe i talrige farver fra blå, violet, rød, gul og orange – og svampe, der dufter af lakrids, karry eller hvidløg. Svampe udgør også gode fotomotiver – og nogle slags kan bruges til dekorationer eller farvning af garn.
Går man efter svampe til spisebrug skal man selvfølgelig være helt sikker på de arter, der indsamles. Den danske natur rummer nogle dødeligt, giftige arter. En god huskeregel er, aldrig spis noget du ikke med 100 % sikkerhed ved hvad er. Du kan læse mere om de gode svamperåd her: Svampesamlerens 10 bud.

  • Lav kryddersnapse med din egen smag:

Snaps på brændenælder.
kryddersnaps101Ud over julesnapsen har jeg selv været ude og finde brombær til brombærsnaps samt fine små brændenældeblade til brændenældesnaps. Begge dele puttes i hver deres flaske med klar vodka eller brøndumsnaps og står så og trækker i henholdsvis 4 uger og 2 uger. Herefter filtreres de og henstår i yderligere 2 uger. Hvis man synes at smagen er lidt for kraftig kan man eventuelt søde med lidt akaciehonning. Så er der lidt ekstra godt til ganen i de kolde efterårs- og vintermåneder.

Det er lige nu, at blandt andet julesnapsen skal laves hvis du gerne vil have glæde af den i december. Se opskriften her: https://naturguide.dk/julesnaps/

  • Sort sol:

Det er også her i efteråret at man kan opleve naturfænomenet sort sol. September er den mest populære måned at se fænomenet i, men det kan normalt også ses i oktober. Sort sol forekommer både om efteråret og foråret. Det er stærene som samles i kæmpestore flokke og nærmest udfører en luftballet. Det er bestemt en oplevelse værd. Fænomenet forekommer især i Syd og Sønderjylland, men også i andre landsdele er det også muligt at se sort sol dog i lidt mindre målestok.
Du kan læse mere om sort sol her: Naturfænomenet sort sol.

  • Hjorte i brunst:

kronhjort_lovskovDet er også her i efteråret at dådyr og krondyr kommer i brunst (parringstid) og man kan høre hjortene brøle. For kronvildtet er den bedste periode i september, men brunsten kan strække sig langt ind i oktober. Dådyrenes brunst starter lidt senere fra medio oktober og ca. en måned frem. Det kan være ret imponerende at se og høre. Hvis du bor i nærheden af en dyrehave er det en oplagt mulighed at opleve det, da dyrene her er vant til at møde mennesker og man derfor nemmere kan komme tæt på. Ude i naturen er det lidt sværere, men bestemt ikke umuligt. Tag på listefødder med lyttende ører – bedst morgen og sen aften. Flere steder laves der direkte ture, hvor man kan komme med og høre de store hjorte. Både i Nationalpark Thy og i krondyrreservatet ved Oksbøl er der mange krondyr, men også i det øvrige land er det muligt at få oplevelsen.

  • Kastanjer:

Det er også nu at diverse ting som bog og agern kan samles til juledekorationerne. Det er også nu, at du kan samle kastanjer til både at lave kranse og figurer af. Jeg samler nogle gange en hel skål blot til pynt. Læs mere om kreative kastanjer.

  • Leg, pynt og dekorer med blade:
Efterårsblade, agern og kastanjer m.m. kan lave den flotteste efterårsdekoration. Til venstre blade samlet i den danske natur. Foto: NaturGrafik & Paul Grecaud, Dreamstime.
Efterårsblade, agern og kastanjer m.m. kan lave den flotteste efterårsdekoration. Foto: NaturGrafik & Paul Grecaud, Dreamstime.

Gem bladenes farver.
Efteråret er helt specielt når træerne står med deres varme og smukke efterårsfarver. Ja, skoven inviterer os næsten til at komme derud og samle bladene sammen. Der er utrolig mange måder man kan anvende bladene på. Først vil jeg lige nævne, at hvis man gerne vil bibeholde de smukke farver når også bladene er tørre, så kan man lægge dem i 3 del vand og 1 del glycerin i cirka et døgn inden de tørres. Så beholder de den flotte farve og glans. Jeg synes nu også at de støvede og lidt falmede farver er flotte men smag og behag.

Man kan lave kranse af bladene til at hænge på døren eller lignende. Kransene behøver ikke kun at bestå af blade. For mere inspiration se her: Bind efterårets smukkeste kranse.

Kransen laves af ståltråd og man kan også tilføre lidt bær. Især mange typer af hyben er lette at finde lige nu. Bladene er også flotte som borddekoration, bogmærker, bordkort samt til at lave billeder af. Man kan også bruge dem til at lave aftryk på papir eller T-shirts. Man maler på bladet og trykker det ud på det materiale man vil have aftrykket på. Man kan også bruge farveblyanter til de lidt mindre børn. Her er det bedst at bruge blade med kraftige bladårer eksempelvis ahorn og eg. Man lægger bladet på en jævnt underlag. Bladet lægges med bagsiden opad så årerne er tydelige. Herefter lægges et hvidt stykke papir øverst og så tegner man hen over bladet – og får en flot aftegning af bladet.

Se også Leg og dekorer med efterårets blade.

Man kan også bruge nål og tråd til at sy igennem bladene og så bruge dem til vinduespynt eller som en uro. Det kan godt give lidt ekstra Halloween-stemning. Man kan også lave flotte skåle i ler med bladtryk på. Leret rulles ud og bladet presses ovenpå. Her er det også bedst at bruge lidt større blade afhængig af hvor stor skålen skal være. Når bladet fjernes vil det efterlade et flot aftryk og man kan nu fjerne det overskydende ler og forme skålen som man gerne vil have det. Hvis man ikke har mulighed for at brænde leret skal man huske at det ikke er så holdbart.

  • Havtorn:

havtornHvis man, som de fleste danskere, holder af det kulinariske så er her en oplagt mulighed. Havtorn er jo tidens store hit inden for det nordiske køkken og i oktober står havtorn rigtig flot mange steder i landet med sine smukke gul/orange bær.
Havtorn kan bruges til alverdens forretter, hovedretter, desserter og drikke og så er det utrolig rigt på blandt andet antioxidanter og C-vitamin. Noget som er let at starte med og som kan bruges i både kager, desserter og søde drikke er havtornsirup. Der findes flere forskellige opskrifter men her er en nem en at starte med.
Se mere.

  • Bål og mad udenfor:

ild_strandDer er noget helt særligt ved at lave bål. Stemningen og hyggen er i top. Nu er det ikke alle steder at man bare lige må tænde bål, faktisk er det de færreste steder det er tilladt, men der findes en del naturlejrpladser hvor det er tilladt. På stranden (ikke i klitterne) er det også i orden. Noget som jeg selv holder meget af er, at lave pandekager over åben ild og her om efteråret smager de ekstra godt med lidt brombærsyltetøj til. Det kan du også nemt lave over bål. Mange steder kan man endnu finde de lækre brombær. Put bærerne i en gryde over ilden, tilsæt lidt vand og cirka tilsvarende mængde honning. Mængden af honning kan variere afhængig af smag. Lad det småsimre 5-10 min og du har det dejligste tilbehør til dine pandekager.

  • Overnat i det fri:
Der er i de senere år kommet flere og flere naturovernatningspladser, hvor du og familien må slå teltet op eller benytte en gratis shelterplads. Foto: NaturGrafik & Oleksi Sagitov, Dreamstime.
Der er i de senere år kommet flere og flere naturovernatningspladser, hvor du og familien må slå teltet op eller benytte en gratis shelterplads. Foto: NaturGrafik & Oleksi Sagitov, Dreamstime.

Hvis du gerne vil ud og opleve naturen helt tæt på er der også mulighed for at overnatte derude. I Danmark må man ikke bare slå et telt op eller overnatte på en rasteplads, men hvis du ikke har noget i mod at det er lidt primitivt så findes der faktisk over 1000 naturlejrpladser rundt omkring i landet.
Du kan se mere om hvor de ligger på Naturstyrelsens digitale friluftskort www.friluftskort.dk

Læs mere om shelterpladser: På sheltertur i Danmark.

Seneste fra Naturmagasinet

Ugens mest læste

Aktuelt i naturen

Fra arkivet...