Friluftsliv hitter og overnatning i det fri er ingen undtagelse. Især de mange shelterpladser rundt om i landet er blevet populære. Hvad er en shelterplads – og hvordan finder man dem? Få svarene her når vi går tæt på friluftslivet ved shelterpladserne i Danmark.
Samvær og naturoplevelser.
Shelters som egentlig betyder læskærm eller ly, findes i mange forskellige udgaver. De fleste er lavet i træ med en åben indgang og hævet fra jorden. Størrelserne varierer fra to personer til op omkring 30. Nogle shelters skal bookes på forhånd.
Tag afsted med familien.
Fordelene ved at overnatte i det fri er mange. Ønsker du at skabe en intens oplevelse for dine børn med spænding og samvær, er en sheltertur en perfekt løsning. Er man afsted med børn giver det en unik mulighed for samvær. Her må man klare sig uden trådløst internet og stikkontakter til at oplade diverse elektronik.
Der er mulighed for at lave mad over bål og få naturen helt ind under huden – og børnene elsker det!
Alene eller med en ven på tur.
Vil du alene eller med en ven opleve en intens nat i naturen er en shelterovernatning også et godt valg. Er man alene og ønsker fred og ro bør man enten booke en plads i forvejen på nettet eller, endnu bedre, finde en shelterplads, der ligger afsides og længere væk fra de store byer, hvor pladserne oftest er besøgt.
Naturstyrelsen har over 600 shelterpladser fordelt rundt om i landet og de er alle gratis. Der findes også mange private shelterpladser. De koster oftest et mindre beløb, som blandt andet går til vedligeholdelse af shelterne.
Telttur eller sheltertur.
Står man og skal vælge i mellem en sheltertur og en telttur, vinder shelterturen på mindst oppakning, da teltet jo ikke skal med. Omvendt kan man på teltturen selv vælge hvor der skal overnattes, blot det sker i en af de udvalgte, offentlige skove, hvor Naturstyrelsen har givet tilladelse til overnatning.
Er du til magelig luksus er en overnatning i shelter næppe den ideelle løsning, men shelterturen giver mulighed for at trække stikket ud, bogstaveligt og billedligt, i en for mange ellers travl hverdag.
Shelterpladser i Danmark.
Når man først har besluttet sig for at overnatte i shelter, er der et hav af muligheder. Naturstyrelsen har 621 shelterpladser i Danmark, og dertil kommer en del private. Eksempelvis er flere tilknyttet forskellige campingpladser rundt om i landet. De fleste steder at relativ nemme at komme til for gående, cyklende – og nogle steder sejlende med kano eller kajak. Det er dog ofte de færreste steder, hvor man kan komme til i bil eller på motorcykel og flere steder er motorkørertøjer ligefrem forbudt. Det er ikke blot af hensyn til naturen, men også for andre som gerne vil have en god naturoplevelse.
Naturstyrelsen har på sin hjemmeside lavet et kort som hedder ud i naturen. Her kan man se alle statsskovenes shelterpladser, samt de faciliteter der ligger i nærheden.
De såkaldte primitive shelterpladser kan ikke bookes, da alle skal have mulighed for at benytte disse.
Der findes også en app som viser de enkelte shelters i Danmark. Den kan findes på shelterapp.dk.
Regler for shelterpladser.
Når man benytter shelterpladserne er der nogle regler som skal overholdes. Opholdet skal naturligvis altid ske i hensyn til de omkringliggende omgivelser. Pladsen efterlades altid pæn og ryddelig og affald medtages, hvis der ikke er opsat skraldespande.
Det er god kutyme, at efterlade lidt brænde til de næste som ankommer, hvis det er muligt.
Er der flere om at dele pladserne skal opholdet selvfølgelig også ske med hensyn til de øvrige brugere af pladsen. Husk at på at der ved større shelterpladser godt kan være flere som har booket sig ind.
Man medbringer selv sovepose, liggeunderlag og brænde. Dertil kommer mad og evt. trangia til madlavning. Nogle steder er der rindende vand, dog med forbehold om vinteren, hvor vandforsyningen kan være lukket for at undgå frostsprængninger.
Toiletter og spadepatruljer
Det er langt fra alle steder, at der er toilet (primitivt muldtoilet) så det er en god ide at undersøge, hvor nærmeste sted er. Det kan være en campingplads eller lignende. Alternativet er at gå på “spadepatrulje” når behovet melder sig. Det kender både spejdere og soldater til. Man finder simpelthen et passende uforstyrret sted, graver et lille hul og besørger det fornødne, hvorefter hullet dækkes igen.
MR/
Kilde: Naturstyrelsen.