Kreative kastanjer!

Alm. hestekastanje. Foto: solipsist, Wikimedia.
Alm. hestekastanje. Foto: solipsist, Wikimedia.

Kreative kastanjer til mange formål.

Af Marianne Riis.
Efteråret er over os med regn og rusk, men også med skønne farver og masser af naturoplevelser. Kastanjer hører efteråret til og dyr lavet af kastanjer er en af klassikerne, men viste du, at der faktisk er rigtig mange måder man kan udnytte de flotte kastanjer på? Her kommer lidt forslag. Nogle er gamle kendinger i mens andre forhåbentligt kan inspirere på ny vis. Her er kastanjer til både store og små.

Kastanjedyr.
Klassikeren! At lave figurer af kastanjer er nok en af de mest kendte og almindelige måder vi udnytter vores kastanjer på, men ikke desto mindre vækker det stadigvæk begejstring hos mange børn. Brug et søm, syn eller lignende til at lave huller til ben mm.

kastanjedyrTændstikker eller piberensere er rigtig gode til ben helt afhængig af hvilke dyr man vil lave. De kan også beklædes med perler inden de sættes fast. Det er nemmest med en lille klat lim, så holder de bedre. Dyrene kan også pyntes med blade eller andre ting som du finder i naturen.

Wellness.
Kastanjer kan også bruges til massage og her kan alle være med. Læg en eller flere kastanjer på ryggen af den som skal masseres og flyt dem rundt med en glidende bevægelse på ryggen imens du trykker let. Det er ikke nødvendigt at bruge olie først.

Man kan også give sig selv fodmassage. Hæld kastanjer ned i en balje eller lignende. Sæt de bare fødder derned og rul rundt med kastanjerne. Kastanjerne føles ikke kun bløde og glatte, men det er ligefrem terapi for fødderne. Prøv også at stå op på kastanjerne, men husk at holde ved noget så du ikke falder.

Som dekoration i boligen.
Ofte har jeg selv en lille træskål stående fyldt med kastanjer her om efteråret. Det er utrolig dekorativt. Man kan også sætte et bloklys ned blandt kastanjerne så det bliver en lidt anderledes lysestage. Kastanjer er bare flotte også hvis du blot lægger dem på et fad eller i vindueskarmen. Det giver lidt ekstra hygge.

Man kan også lave flotte kranse af kastanjer. Du skal bruge et søm, syl eller lignende til at lave hul helt igennem dem så du kan trække dem på en ring af ståltråd. Jeg sætter gerne lidt efterårsblade imellem kastanjerne, men bær og andet kan også bruges, hvis du synes de rene kastanjer skal have lidt modspil.

Hestekastanjer er smukke og dekorative nødder.
Hestekastanjer er smukke og dekorative nødder.

Helikopter af kastanje.
Endnu et hit til børnene. Du skal bruge to fjer. De behøver ikke at være ens. Lav hul i hver sin side af kastanjen og stik en fjer ind i hver side. Alternativt kan hullerne placeres på samme side af kastanjen med cirka 1 cm mellemrum. Du kan teste den ved at lade den falde fra en udstrakt hånd. Hvis den ikke virker skal fjerene blot justeres lidt. Stil dig på et højt sted, eksempelvis på en stol, og se hvordan den snurrer rundt som en helikopter imens den svæver ned mod gulvet.

Ristede kastanjer.
Ja kastanjer kan også spises, men kun hvis det er Ægte kastanjer. De fleste kastanjer i Danmark er nemlig Hestekastanjer og de kan ikke spises.

Ægte kastanjer kan spises. De må ikke forveksles med hestekastanjen, hvorfra vi oftest samler kastanjer herhjemme.
Ægte kastanjer kan spises. De må ikke forveksles med hestekastanjen, hvorfra vi oftest samler kastanjer herhjemme.

Ægte kastanjer er superlækre ristede med salt og smør. Den bedste (og hyggeligste) måde er at riste dem over bål, men man kan sagtens gøre det i ovnen eller på grillen. Det er vigtigt at man husker at ridse i kastanjen inden den sættes i ovnen eller over bålet, da de ellers springer. Jeg plejer blot at ridse et kryds i toppen. I ovnen skal de have cirka 20-30 minutter ved 200 grader. De er færdige når skallen begynder at revne.
Hvis det er ægte kastanjer som er dyrket herhjemme (altså ikke importeret) kan de spises rå når skallen er fjernet. Hvis man ikke har adgang til et ægte kastanjetræ så kan de købes i flere supermarkeder eller hos mange grønthandlere.

Smykker.
Man kan også lave smykker af kastanjer. Halskæder, armbånd eller lignende. Det er kun fantasien som sætter grænsen. Du skal blot bruge snor eller elastikbånd hvis det er til armbånd samt et søm, syl eller lignende til at lave hullerne i kastanjerne. Det er også flot hvis man imellem kastanjerne sætter flotte perler eller andre slags nødder som du finder i naturen. Eksempelvis egetræets agern.

Spil.
Man kan også spille med kastanjer. Ved at tegne tre ringe i jorden med en pind og give hver ring point 5-10-15-20 har man banen klar. Lav en streg 2-3 meter fra ringene som I stiller jer bagved. Kast skiftevis 5 kastanjer og se hvem der får flest point.
I England har man en gammel tradition med at spille med kastanjer. Lav et hul igennem to kastanjer og sæt en snor igennem hver. Bind en knude så snoren ikke falder af. Den ene spiller holder sin kastanje ud i strakt arm helt stille og så skal den anden forsøge at ramme den. Det skiftes man til og vinderen er den som først ødelægger den andens kastanje. Men pas på at I ikke rammer hinanden.

Fakta om kastanjer:
Der findes flere forskellige slags kastanjer, men det mest almindelige kastanjetræ i Danmark er hestekastanjen. Den blomstrer i maj-juni med store røde eller hvide blomsterklaser der nærmest minder om tændte lys. De kaldes da også for lys. Kastanjerne herfra er både store og flotte men kan ikke spises. Hvis man vil spise kastanjer skal man finde frugterne fra den ægte kastanje. Den har sværere ved at vokse her i landet og kræver mere beskyttede forhold. Man kan dog finde dem i parker og lignende. Kastanjen fra et ægte kastanjetræ er lidt mindre end hestekastanjens, men til gengæld har den ægte kastanje flere og længere pigge. Blomsterne er gule rakler.

Vidste du:
At kastanjen faktisk er en nød.
At Første gang det fryser falder næsten alle bladene af kastanjetræerne.
At Ægte kastanje og hestekastanje ikke er i familie med hinanden, men på grund af frugternes ens udseende deler de navn.

Kilde: dn.dk, wikipedia, information.dk.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE