Bind efterårets smukkeste kranse

“Det er i efteråret landskabet eksploderer i et farveorgie af røde, gyldne og brune nuancer. Tag ud og nyd det smukke efterår…”

Bind smukke kranse

Af naturvejleder Sabine Jensen. 
September, oktober og november er efterårsmånederne, hvor naturen gør sig klar til vinteren. Skønt løvfald og trækfuglenes bortrejse er der alligevel stadigvæk store oplevelser at hente.
Det er i efteråret landskabet eksploderer i et farveorgie af røde, gyldne og brune nuancer. Tag ud og nyd det smukke efterår, få frisk luft og motion samtidig med at du kan samle naturens skatte i form af bær, lav, bark, kogler, nødder, frugter, m.m.

Det storslåede farvespil topper i nogle få efterårsuger, hvorefter det gradvis aftager. Så vent ikke for længe – find kurven frem og gå på jagt i naturens skatkammer. Kig efter naturens mange forskellige skulpturelle frøkapsler, kogler, stedsegrønne, blade, bær og blomster, som naturen er fuld leveringsdygtig i.
Naturguiden viser dig, hvordan efterårets oversete skønheder – det smukke grønne mos og tjørnens funklende røde bær kan komme til deres ret i forskellige efterårskranse.

Det skal du bruge:
• 1 tynd halmkrans eller pilegrene på ca. 1 meter
• Masser af ståltråd
• Natursnor
• Indsamlede naturmaterialer
• Evt. små paradisæbler, kvæder, m.m.

Sådan gør du:
• Du kan hurtigt forme en krans af pilegrene eller lidt halm.
• Beklædt kransen med mos som base. Mosset lægges på halmkransen i et jævnt lag og omvikles med ståltråd. Vil du bruge andre materialer som bund, så sørg for at lægge de små buketter i samme retning, og sørg for at binde tæt og give kransen et ensartet udseende.
• Dekorer kransen med naturens egne materialer, bind dem på kransen ved at omvikle stramt med ståltråd eller brug små tandstikker til større ting som æbler, kvæder, hyben m.m.

Brug den færdige krans på døren som en frisk efterårsvelkomst eller på bordet, evt. med et par lys i midten.
Kransen kan fremstilles med mange teknikker, men uanset om de er bundet, stukket i oasis, limet eller noget helt fjerde, så er det kun vores fantasi der sætter grænse.

For de lidt yngre hjælpere der gerne vil være kreative med naturen – kan der laves enkle kranse af små bær, der er trukket på en rund ståltråd. Det samme kan gøres med blade, hvor bladene stikkes på tråden. Der skal mange blade til, men det er enkelt og nemt og ofte med et flot resultat!
Træk rønnebær, kristtorn, paradisæbler eller hyben på en tynd ståltråd og lav kranse, hjerter eller andre figurer til pynt i vinduer, sammen med stedsegrønne eller bare som en enkel krans på døren.

I de offentlige skove (Naturstyrelsens) må du gerne gå uden for veje og stier og du må færdes døgnet rundt. Det er tilladt at samle bær, svampe, mos, kogler m.m. til eget forbrug. Du må endda klippe en gren af løvtræer, der er højere end 10 meter. I private skove må du kun færdes på veje og stier og kun fra solopgang til solnedgang. I private skove er det ikke tilladt at klippe grene af træer – uanset størrelse, medmindre man har fået lov af ejeren.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE