Skiftedage for havens rødhalse

Uden at vi har bemærket det er vores rødhals byttet ud med en identisk tilflytter fra nord.

Rødhalsen synger året rundt

Det er blevet efterår. Fuglestemmerne er forstummet – og dog! Rødhalsen synger stadig. De seneste dage faktisk mere intenst har jeg bemærket. Det er der en grund til. I disse dage er der ankommet nye rødhalse fra nord. Det er trækfugle, der flytter sydpå til Danmark for at undgå den højnordiske vinter. Næsten samtidig trækker en stor del af sommerens danske rødhalse mod syd længere ned i Europa til Holland, Frankrig, Spanien og Portugal. En ringmærket, dansk rødhals er endda blevet genfundet så langt mod syd som i Marokko.

Uden at de fleste af os opdager det er vores egen rødhals i haven byttet ud med en gæst fra nord. Nyt land – nyt territorium! Rødhalsens sang høres hele året, fordi den forsvarer sit vinterterritorium med sang. Selv når det er blevet mørkt kan rødhalsen finde på at synge sin smukke, lidt melankolske sang. Som noget usædvanligt for vore hjemlige spurvefuglearter etablerer hunnerne også territorium, som de forsvarer med sang.

Om efteråret trækker mange af havens rødhalse mod syd – og byttes ubemærket ud med skandinaviske trækgæster fra nord .

Ikke alle trækker væk

Det er dog ikke alle sommerens rødhalse, der flygter fra den danske vinter. Nogle hanner vælger at blive. Så er de nemlig garanteret at være først på pletten til et godt territorium når foråret melder sig. I så fald må de hjemlige hanner tage kampen op mod invasionen fra nord – og synge højt og tydeligt for at markere at denne have er optaget!

Rødhalsen eller rødkælken som den blev kaldt da jeg var barn, er en af mine ynglingsfugle. Den følger mig nysgerrigt når jeg går i haven. Ofte helt tæt på. Vipper jeg en orm op med gravegreben er den ikke sen til at snuppe den. Rødhalsens favorit på foderbrættet er melorme, der kan købes på nettet – eller dyrkes selv. Den menu får de dog ikke hos mig – og alligevel bliver de her og jeg glædes dagligt over rødhalsens stemningsfulde sang.
/MR

Artiklen er udgivet i samarbejde med VildMedHaven.dk

Kilde: Dof.dk. Lydfil: Volker Arnold, Xeno-canto.org. Featured foto: Martin Pelanek, Dreamstime.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE