Den er god nok! Netop nu hvor vintermørket har sænket sig over landet og frosten truer, er nogle af Danmarks almindeligste sommerfugle ude at flirte i vinterkulden.
Frostmålerne er blandt Danmarks almindeligste sommerfugle. Hannerne flyver rundt i vintermørket og leder efter en date – og han kan lugte hende på lang afstand!
Normalt forbindes forår med hormoner og kærlighed, men for frostmålerne er november og december, trods kulde og mørke, højtiden hvor han og hun skal finde hinanden og bære slægten videre.
Vi ser de søgende hanner når vi i de sene aftentimer kører gennem landskabet og insekterne fanges i billygternes skær eller vi møder de flirtende sværmere når de flakser mod ruden, tiltrukket af lyset på den anden side.
De fleste sommerfugle er for længst forsvundet. Nogle som dagpåfugleøje og nældens takvinge er gået i dvale for vinteren og sidder med sammenklappede vinger et sted på et loft, lade eller en afskærmet garage og venter på forårets solstråler skal vække dem. Andre som admiralen er fløjet mod syd ligesom trækfuglene. Men ikke frostmålerne! De søgende hanner er ikke just prangende i farverne som vi kender det fra sommerens dagsommerfugle, men pyt i mørket er alle katte grå.
Han kan lugte hende på over 1 kilometers afstand
Hannerne kan lugte sig frem til hunnerne på store afstande – over 1 kilometer væk. Med deres lange antenner opfanger de hunnernes lugt. Det er ganske praktisk, da hunnerne ikke kan flyve hannerne i møde. Som noget særligt for frostmålerne har hunnerne nemlig ikke vinger. I stedet kravler hun op ad en gren eller husvæg og udskiller duftende sex feromoner, der som en slags natsværmer parfume lokker hannerne til.
Upopulære larver
Den befrugtede hun lægger sine mange æg (over 100) på stammen eller grenen, hvor hun er. Når hendes larver klækker af æggene i det tidlige forår, er de alt andet end kræsne. Med stor appetit kan de kaste sig over blade fra mange forskellige træer og buske, herunder frugttræer. Af samme grund er larverne sjældent populære. Det skulle da lige være hos havens mejser. Læs mere på VildMedHaven.dk.
/NL