Naturen i januar

Fløjlsfod er en af de spiselige svampe man kan være heldig at finde i januar måned. Foto: gogolov7 CC BY-SA 3,0, Wikimedia

Naturen netop nu af naturvejleder Sabine Jensen.
Januar er normalt årets koldeste vintermåned. Heldigvis er mørket på retur og dagene er langsomt begyndt at blive længere.

Fuglesang i januar.
Der er ikke mange fugle, der gør lyd af sig i denne mørke tid. Rødhalsen er dog en undtagelse. Rødhalsen kan høres synge året rundt og særligt nu bemærkes den, hvor alle andre tier. Både hunnen og hannen synger. Sangen udføres i et højt toneleje og fortæller andre rødhalse at dette fødeterritorium er optaget.

Annonce

Myggestik om vinteren.
På milde dage kan man opleve små sværme af vintermyg. De stikker heldigvis ikke, men alligevel kan man opleve myggestik her midt på vinteren! Det er ofte den store husmyg (også kaldet kældermyg), der gerne overvintrer i kølige rum og kældre. Forstyrres myggen kan man risikere, at den begynder at lede efter et offer. Den store husmyg kendes ved at den har sort/hvide ben.

Vintersvampe.
Er januar mild dukker mange spændende vintersvampe op. Det gælder både den spiselige østershat, fløjlsfod og judasøre. Judasøre minder faktisk lidt om et øre. Judasøre kan bl.a. findes på birk og hyldetræer. Ifølge overleveringen hængte forræderen Judas sig fra en hyld. Svampen kan spises bl.a. som strimler i suppe, men er ikke nogen stor smagsoplevelse.

Januar er parringstid for ræven. Foto: Graphistock

Ræven på frierfødder.
I januar kan man i aftentimerne og natten igennem være heldig at høre rævens gøen og også dens lidt uhyggelige hæse skrig. Det skyldes at rævens parringstid “rolletiden” er i gang. Han-ræven strejfer vidt omkring i sin søgen efter en mage. Det resulterer som ofte i et nyt kuld hvalpe, der kommer til verden i marts. Er der faldet sne er det let at genkende rævens spor, da ræven sætter den ene pote umiddelbart foran den anden og derved kun efterlader en enkelt kolonne af spor. Læs mere om ræven her og hør rævens skrig: Ræven.

Venus lyser på aftenhimlen.
I aftentimerne lyser planeten Venus på himlen mod vest. Den er næsten ikke til at undgå at se da den står som den klareste “stjerne” af alle. Venus er opkaldt efter den romerske kærlighedsgudinde, hvilket måske ikke er så velvalgt, da forholdene på Venus’s overflade nok er det tætteste man kommer helvedet. Planetens overfladetemperatur er på ca. 480 grader.

Natuglen tuder oftere i januar.
Natuglen er vores almindeligste ugle. Normalt gør den ikke meget væsen af sig, men i vinterhalvåret – især i januar og februar høres den oftere. Territoriet skal markeres. Ugler yngler nemlig også gerne tidligt på året. Hør natuglen.

Annonce