“Sønnen på 2 år udbryder begejstret, at han har set to firben! Det lyder sent for årstiden og må undersøges og afleveringen i dagplejen sættes på standby…”
November betegnes af mange som trist og grå og jeg hører tit, at nu sker da der ikke meget derude i naturen, men det er nu ikke rigtigt. Tag eksempelvis forleden morgen. Som hos så mange andre børnefamilier kører vores morgener i mere eller mindre faste rutiner og denne morgen var ingen undtagelse. Det vil sige indtil at vi går over gårdspladsen mod bilen for at køre børnene i dagpleje.
Lige inden vi når laden, udbryder sønnen på 2 år begejstret, at han har set to firben! Det lyder sent for årstiden og må undersøges og afleveringen i dagplejen sættes på standby. Og ganske rigtigt! Da jeg kommer tættere på, kan jeg godt se et par firben-lignende dyr ved drengens fødder.
Det viser sig dog ikke at være et firben, men et par fine, lille vandsalamandere som har søgt tilflugt i laden i håb om en relativ lun overvintringsplads, hvor de kan gå i dvale og vente på forår. Hvert år i oktober-november – afhængig af temperaturen, søger salamandere et sted at overvintre, hvor der er frostfrit. Det er ofte her at vi kan finde salamandere, der er søgt ind i kældre, garager og lignende.
Gammel myte om salamanderen: skabt af ild!
Brændestakke har gennem tiderne været et fint sted for salamanderen at søge ly for vinteren. Når brænde senere blev båret ind, kunne det ske at en stakkels salamander røg med ind i flammerne, hvorpå dyret vågnede af dvalen – og flugtede for livet væk fra varmen – ud af ildstedet.
Dermed opstod myten om, at salamanderen levede i ild, ja måske ligefrem blev skabt af ild. Historier om salamanderen og ild går langt tilbage. Også de gamle græske videnskabsmænd mente at salamanderen tilhørte “ildens element.” Måske også inspireret af dyrets gule og orange underside. Ildens farver!
Vi får os en hyggelig snak om padden med den fine, orange mave. Salamanderen er nemlig i familie med padderne ligesom frøer og tudser – og ikke firben og krybdyr som mange tror. Efter lidt tid sætter vi forsigtig den lille fyr tilbage i laden og turen går atter mod dagplejen.
Der er faktisk en hel del novemberliv derude. I går dekorerede de gråbrune frostmålere ydersiden af ruden i køkkenet – tiltrukket af lyset. Og på en grendynge bagerst i haven fandt jeg i dag den lysende gule bævresvamp, der mere ligner vingummi end en svamp. Ja der er masser at se derude – også lige uden for døren.
Læs mere om salamandere
Kilder: Nordens Padder og Krybdyr/Kåre Fog mfl. Danske-dyr.dk