Salamander-sæson

Salamanderne dukker om foråret frem fra deres frostbeskyttede vinterkvarterer og søger mod vandhullerne. April og maj er yngletid for salamandere!

Af naturvejleder Niels Lisborg

Fange salamandere
Vand drager de fleste børn – særligt når der er salamandere, frøer og tudser at fange.

Som barn elskede jeg at fange smådyr ved vandhullet – og ikke mindst salamandere var et hit. Nu som voksen finder jeg stadig vandhullet dragende og nu kan jeg bruge mine egne børn som undskyldning for stadig at kigge efter liv ved vandhullet, der særligt i foråret er fyldt med aktivitet.
Begge mine drenge fanger ivrigt salamandere. De bliver betragtet intenst i en lille bakke inden de uskadt sættes ud i vandhullet igen.

Lille vandsalamander - yngledragt
Lille vandsalamander, han i yngledragt.
Salamandere
En opvaskebalje er fin til at studere vandhullets dyreliv.

Sender uimodståelige duftsignaler til hunnen

Salamandere er noget særligt. De meste af året befinder de sig på land og man ser ikke meget til dem. I foråret kommer de frem fra vinterskjulet og vandrer mod vandhullerne. Hannerne får en flot yngledragt med bølger ned ad ryggen som en minidrage. På maven er hannen stærk orange-gul. Hannens hale er høj og flad og tjener et særligt formål. Den skal fange hunnens opmærksomhed. Han vifter duftstoffer gennem vandet, der stimulerer hunnen. Parring og æglægning er hele formålet med at salamanderne mødes hvert forår ved vandhullerne.

Salamander-larve
Resultatet af forældrernes stævnemøde i vandhullet. Små salamanderlarver, der ligesom haletudser senere udvikler ben og går på land hen på sommeren.

Overvintrer på land

Desværre er salamandere generelt gået tilbage, men især Lille Vandsalamander findes ret hyppigt i vandhullerne fra marts til hen på forsommeren. I Danmark finder vi også – omend mere sjældent, Stor vandsalamander og Bjergsalamander. Læs mere om salamandere.
Et efterår fandt vi en hel koloni af salamandere, der havde søgt skjul for vinteren under vores terrasse. I forbindelse med vi var ved at tage sten op kom der pludselig en hel dynge af salamandere frem. Der var en enlig Stor vandsalamander (der bl.a. kendes på helt gule tæer), der havde gemt sig sammen med de mange mere almindelige Lille vandsalamandere.

Salamandere - overvintring
Denne håndfuld Lille vandsalamandere havde søgt ly for vinteren under en terrassesten.

Vandhullets særprægede dyreliv

Det sjove ved vandhullet er at man ofte støder på en hel masse andre forunderlige dyr. Frøer og salamandere er hos børnene nummer et, men fangstnettet fanger også sjove vårfluer, der har bygget deres egen forklædning af småsten og plantedele. Der kan også være en skorpionstæge – eller måske en vandedderkop eller en vandkalv, der hører blandt de største biller herhjemme.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE

Naturvejleder