I den milde vinter er salamanderne nu også vågnet.

Lille vandsalamander fotograferet af Jan Mathiasen d.31.01.2020

De fleste har nok opdaget, at vinteren i år er usædvanlig mild. Det smitter af på både dyr og planter, hvor både ramsløg, blå anemoner, sommerfugle og hugorme er tittet frem tidligere end normalt. I løbet af de sidste par dage er endnu et dyr kommet frem af vinterdvalen, nemlig vandsalamanderen.

Det er indtil nu kun meldinger om Lille Vandsalamander vi har set og hørt om her på NaturGuide.dk, men det er også den mest almindelige salamander. Salamanderen overvintrer på land under sten og træstammer og lignende. Den kan også grave sig ned i jorden. Om foråret søger salamanderen mod vandhullet, hvor parringen og æglægningen foregår. Normalt er ynglesæsonen dog først i april og maj, så det er lige tidligt nok at de små padder vågner. Særligt hvis der kommer en omgang med sne og frost og de ikke når at søge retur til deres overvintringssted. Se også salamander på glatis.

Du kan læse mere om Danmarks salamandere her: Salamandere.

I Danmark findes Lille Vandsalamander, Stor Vandsalamander og Bjergsalamander. Sidstnævnte træffes dog kun i det sydlige Jylland.
/MR

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE