Sene svaler i det sene efterår

Stadig svaler over Danmark

Man skulle tro at sommerens svaler forlængst flyver rundt i Afrikas varme, men det gælder ikke alle. I Danmarks mørke november er der stadig enkelte sene svaler i luften.

Den 6. november er der set landsvaler over Nordjylland. De fleste svaler er forlængst fløjet mod Afrika. Foto: Jim Roberts/Dreamstime.com.

Henover Thy i Nordvestjylland blev der i dag set landsvaler i luften. Også ved naturreservatet Vejlerne meldes der om svaler i landskabet her et godt stykke inde i november. November har da også indtil videre været mild for årstiden.

De fleste af Danmarks svaler er forlængst trukket mod syd. En lang tur på mange tusinde kilometre. Og det giver god mening. Svaler er insektspisere og i årets sidste måneder er insektlivet næsten på stand by. Alligevel ses der årligt sene efternølere i november. Der har endda tidligere været et eksempel på en sen decembersvale.

Staldsvaler

Det er før set – omend sjældent, at enkelte landsvaler har udnyttet klimaet i en stald og overlevet den danske vinter indendørs ved at fange de fluer som husdyrene i stalden tiltrækker.
Langt hovedparten af Danmarks svaler er på nuværende tidspunkt godt på vej mod det sydlige Afrika. Flyveturen – en distance på ca. 13.000 km, tager næsten 2 måneder.
/MR

Læs mere om fuglenes fantastiske træk.

Kilder: Dof.dk, Naturhistorisk Museum, Fotosidefoto: Flyvende landsvale, Florian Andronache, Dreamstime.com.

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE