Nattens sommerfugle i vintermørket

Lignende artikler

De fleste af os forbinder vel sommerfugle med sommer og solskinstimer? Men hovedparten af de danske arter hører til gruppen af natsommerfugle, hvor flere, danske arter faktisk har flotte mønstre og farvetegninger selvom de flyver efter mørkets frembrud.

 

Hannen af poppelspinderen har lange, buskede antenner som hjælper ham med at finde hunner på stor afstand. Foto: Walter Schön, CC BY-SA 3.0, Wikipedia.

Slår man “sommerfugle” op på Wikipedia” fremkommer at sommerfugle (Lepidoptera) er en orden blandt insekterne med to par skælklædte vinger og oftest en lang sugesnabel. Ordenen omfatter cirka 130 familier og i alt 175.000 arter, hvoraf hovedparten er natsommerfugle.

I Danmark er der registreret omkring 2.500 arter i Danmark, men kun en meget lille del, omkring 90 arter, hører til dagsommerfuglene.

Selv her i den mørke tid, hvor vi de fleste af os nyder de varme stuer, så sværmer der natsommerfugle derude i vintermørket. En af dem er Poppelspinderen (Poecilocampa populi). Poppelspinderen kaldes på engelsk for “December Moth” – December-natsværmeren.

Poppelspinder
Poppelspinderen flyver i den mørke november. Foto: Ben Sale, CC BY 2.0, Wikipedia.

I Danmark træffes poppelsværmeren næsten overalt – selv i byerne. Den tiltrækkes gerne af lys. Også frostmålerne har deres højtid nu. Se også Sommerfuglesex i vinterkulden.
/NL

Kilder: Wikipedia, fugleognatur.dk, danskesommerfugle.dk.

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,113FansLike
2,493FølgereFølg

Seneste artikler

Kæmpe genprojekt afdækker fuglenes evolution siden dinosaurerne

Forskere fra bl.a. Københavns Universitet er i færd med at kortlægge alle fugles genetiske arvemateriale, der skal afsløre fuglenes evolution siden dinosaurerne. Fuglene udviklede...

Motion gør dig stærkere mod corona

Undersøgelser viser at motion styrker din krops forsvarslinjer mod virus. Endnu en grund til at spænde vandrestøvlerne på og tage ud på tur. Af Marianne...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close