Vinteren kan byde på sjove svampe

Lignende artikler

Især mildt og fugtigt vintervejr giver gode betingelser for mange vintersvampe.

Både de populære østershatte og de gummiagtige judasører er stadig at finde i skoven. Begge arter er spiselige, men judasører er bedst egnet i f.eks. supper. Af de ikke-spiselige arter er der et større udvalg. Mange er sjove og dekorative i en tid, hvor skoven ellers ofte er grå og trist. Det gælder ikke mindst for bævresvampene.

Gul bævresvamp
Gul bævresvamp svulmer op i fugtigt vejr og ligner nærmest vingummi.

Gul bævresvamp
En af de smukkeste og mest i øjnefaldende er den gule bævresvamp (Tremella mesenterica). I tørt vejr syner den som små, faste, orangegule vækster på gamle grene. Kommer der fugt i vejret forvandler svampen sig som en blomst, der springer ud! Den hæver og svulmer op til en bævrende, gul masse, der nærmest ligner vingummi.

Annonce:
Denne svampebog bør du eje! Opdateret viden om danske spisesvampe!

Violet bævreskive
En af de andre sjove bævresvampe er Violet Bævreskive (Ascotremella faginea). Efter en tid med regn ser det ud til at svampen nærmest bobler ud fra sit voksested på gamle stammer og grene.

Violet bævreskive svulmer op når vejret er fugtigt. Foto: Krisp, Ulm.
Violet bævreskive svulmer op når vejret er fugtigt. Foto: Holger Krisp, Ulm.

Hvidlig bævretop
Hvidlig bævretop (Exidia thuretiana) ses også hyppigt netop nu. Og ligesom de øvrige svulmer den op i fugtigt vejr. Englænderne kalder den for “white brain”.

Hvidlig bævretop
Hvidlig bævretop lyser op på en mørk gren i vinterskoven.

Godt tidspunkt at lære nogle af skovens svampe at kende.
Den milde vinter er et godt tidspunkt at lære nogle af skovens sjove svampearter. Samtidig er det nemmere nu, hvor svampearterne ikke er så talrige som i sensommeren og efteråret.
/NL

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,113FansLike
2,494FølgereFølg

Seneste artikler

Kæmpe genprojekt afdækker fuglenes evolution siden dinosaurerne

Forskere fra bl.a. Københavns Universitet er i færd med at kortlægge alle fugles genetiske arvemateriale, der skal afsløre fuglenes evolution siden dinosaurerne. Fuglene udviklede...

Motion gør dig stærkere mod corona

Undersøgelser viser at motion styrker din krops forsvarslinjer mod virus. Endnu en grund til at spænde vandrestøvlerne på og tage ud på tur. Af Marianne...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close