Sådan overlever frøer at fryse til is

Hvordan overlever frøer, der hverken har pels eller isolerende spæklag, en iskold dansk vinter?

Lige nu gemmer frøer og tudser sig under brændestakke, blade og sten. Men hvordan overlever de en bidende kold vinter?
Vi er taget en tur ud i mosen, der i foråret var fuld af liv med lydkulisse af kvækkende frøer, summende bier og gøgens kukken i baggrunden. Nu er landskabet som forvandlet. Det er bidende koldt så fingrene næsten er følelsesløse. Temperaturen er faldet ned under minus 10 grader og landskabet er låst i et frysende greb af is og sne! Skjult under vintertæppet sover frøer og tudser i en dyb dvale, ventende på foråret. Men hvordan overlever padderne de hårde minus grader og at celler fryser til is?

Overlever at 65 % af kroppen fryser til is

Svaret er såmænd sukker! Undersøgelser af spidssnudede frøer viser at når frøen udsættes for frost og kulde begynder frøen at omdanne det oplagrede kulhydrat glykogen i kroppen til glukose (sukker). Det forhøjede sukkerindhold i frøen nedsætter kroppens frysepunkt, der derved bedre modstår isdannelse.
Danske undersøgelser viser at spidssnudede frøer kan tåle at op til 65 % af kroppen fryser til is. Jo mere sukker en frø danner, des mere frysetolerant er den.

Forskning i frøernes frysetolerance og sukkerindhold kan måske i fremtiden hjælpe sukkersygepatienter

Vi mennesker ødelægger vores organer, hvis der er for meget sukker. Hvorfor sker det samme ikke i frøerne? Kan vi lære noget af dem? Lektor Hans Ramløv fra Roskilde Universitetscenter mener, at hvis vi studerer frøerne noget mere og lærer om, hvordan de beskytter sig mod sukkeret, kan vi måske også udvikle medicin, der kan hjælpe sukkersygepatienter.
/NL

Se også “Sukkersøde regnorme

Kilder: Eksperimentarum.dk, Roskilde Universitet 

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE