Sådan overlever frøer at fryse til is

Lignende artikler

Hvordan overlever frøer, der hverken har pels eller isolerende spæklag, en iskold dansk vinter?

Lige nu gemmer frøer og tudser sig under brændestakke, blade og sten. Men hvordan overlever de en bidende kold vinter?
Vi er taget en tur ud i Albæk Mose, der i foråret var fuld af liv med lydkulisse af kvækkende frøer, summende bier og gøgens kukken i baggrunden. Nu er landskabet som forvandlet. Det er bidende koldt så fingrene næsten er følelsesløse. Temperaturen er faldet ned under minus 10 grader og landskabet er låst i et frysende greb af is og sne! Skjult under vintertæppet sover frøer og tudser i en dyb dvale, ventende på foråret. Men hvordan overlever padderne de hårde minus grader og at celler fryser til is?

Overlever at 65 % af kroppen fryser til is.
Svaret er såmænd sukker! Undersøgelser af spidssnudede frøer viser at når frøen udsættes for frost og kulde begynder frøen at omdanne det oplagrede kulhydrat glykogen i kroppen til glukose (sukker). Det forhøjede sukkerindhold i frøen nedsætter kroppens frysepunkt, der derved bedre modstår isdannelse.
Danske undersøgelser viser at spidssnudede frøer kan tåle at op til 65 % af kroppen fryser til is. Jo mere sukker en frø danner, des mere frysetolerant er den.

Forskning i frøernes frysetolerance og sukkerindhold kan måske i fremtiden hjælpe sukkersygepatienter.
Vi mennesker ødelægger vores organer, hvis der er for meget sukker. Hvorfor sker det samme ikke i frøerne? Kan vi lære noget af dem? Lektor Hans Ramløv fra Roskilde Universitetscenter mener, at hvis vi studerer frøerne noget mere og lærer om, hvordan de beskytter sig mod sukkeret, kan vi måske også udvikle medicin, der kan hjælpe sukkersygepatienter.
/NL

Se også “Sukkersøde regnorme

Kilder: Eksperimentarum.dk, Roskilde Universitet 

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,113FansLike
2,492FølgereFølg

Seneste artikler

Kæmpe genprojekt afdækker fuglenes evolution siden dinosaurerne

Forskere fra bl.a. Københavns Universitet er i færd med at kortlægge alle fugles genetiske arvemateriale, der skal afsløre fuglenes evolution siden dinosaurerne. Fuglene udviklede...

Motion gør dig stærkere mod corona

Undersøgelser viser at motion styrker din krops forsvarslinjer mod virus. Endnu en grund til at spænde vandrestøvlerne på og tage ud på tur. Af Marianne...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close