Oplev naturfænomenet sort sol

Sort Sol er en fantastisk naturoplevelse, hvor alle kan være med. På aftenhimlen i september og oktober trækker tusinder af stære sammen i store flokke, der danner naturfænomenet sort sol.

Fænomenet burde måske snarere hedde “sort sky” fremfor “sort sol”

Sort sol er et naturfænomen, der kan ses om foråret og efteråret, når stærene under trækket samles i store flokke i Tøndermarsken og Ribemarsken. Normalt er september den mest populære måned for fænomenet. Stærene kommer fra hele Skandinavien, men også fra de øvrige lande omkring Østersøen. Det er en storslået naturoplevelse at se de mange tusinde stære samlet i en stor, levende sky, der danser henover aftenhimlen. Fænomenet burde måske snarere hedde “sort sky” fremfor “sort sol”. Stæreflokkene kan rumme flere hundredetusinde individer.

VIL DU SELV OPLEVE SORT SOL PÅ EGEN HÅND?
Søger man oplevelsen på egen hånd er områderne ved Ribe, Skærbæk og Tønder (Tøndermarsken) gode steder. Det kan ikke altid forudsiges, hvor stærene går til ro i rørskoven og derfor kan det være en god ide først at kontakte nogle af områdets lokale naturvejledere f.eks. hos Naturstyrelsen Vadehavet eller Vadehavscenteret for gode råd. Det er også muligt at komme med på en guidet tur, hvilket kan anbefales. Vær gerne på plads allerede 1 time før solopgang, så du ikke går glip af stærenes show, der typisk starter ½ time før solen går ned.

Video af sort sol, hvor stærene danser på aftenhimlen. Nationalpark Vadehavet.

Fantastisk naturoplevelse

Stærenes show på aftenhimlen er blevet en stor naturattraktion, der hvert år i sæsonen tiltrækker mange naturinteresserede fra hele landet. En oplevelse alle naturglade danskere bør unde sig selv. Showet slutter hver aften med at stærene søger og finder et egnet sted for natten, hvor de kan slå sig ned. Det er næsten altid et område med tagrør, hvor flokken finder ro i timen efter solnedgang.

Stærene tiltrækkes af stæremad i marsken

Stærene søger til marsklandet for at æde stankelbens- og gåsebillelarver, som lever i de fugtige græsenge. Overnatningsområderne skiftes jævnligt bl.a. for at snyde rovfuglene. Det er derfor ikke altid let at planlægge en sort sol-oplevelse. Søger man oplevelsen på egen hånd er det ofte en god ide at kontakte nogle af områdets lokale naturvejledere f.eks. hos Naturstyrelsen Vadehavet eller Vadehavscenteret for gode råd. Det er også muligt at komme med på en guidet tur, hvilket kan anbefales.

HVORNÅR ER DET BEDST AT OPLEVE SORT SOL?
Om foråret fra begyndelsen af marts til midt i april og igen om efteråret i september og oktober. I disse perioder opstår sort sol som regel dagligt ca. en times inden solnedgang. Fænomenet varer som regel kun 30-45 minutter. Kilde: Nationalparkvadehavet.dk

Stærene om vinteren.

Stærene flyver ikke langt på træk som f.eks. svalerne. Er vinteren mild kan en del stære finde på at blive i Danmark, men ellers trækker stærene til England eller til den nordvesteuropæiske nordsøkyst.

Henunder aften samles tusinder af stære i træktiden i det sønderjyske marksland. En flok kan rumme flere hundredetusinde stære.
Det er en stor naturoplevelse at se stærene gå til ro i rørskoven. Tusinder og atter tusinder af stære lander i rørskoven i skumringen.
Kilder: Vadehavscenteret.dk, dof.dk, Wikipedia, Frontfoto: Paul Lovichi, Dreamstime.com.

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE