
Fænomenet burde måske snarere hedde “sort sky” fremfor “sort sol”.
Sort sol er et naturfænomen, der kan ses om foråret og efteråret, når stærene under trækket samles i store flokke i Tøndermarsken og Ribemarsken. Normalt er september den mest populære måned for fænomenet. Stærene kommer fra hele Skandinavien, men også fra de øvrige lande omkring Østersøen. Det er en storslået naturoplevelse at se de mange tusinde stære samlet i en stor, levende sky, der danser henover aftenhimlen. Fænomenet burde måske snarere hedde “sort sky” fremfor “sort sol”. Stæreflokkene kan rumme flere hundredetusinde individer.
Søger man oplevelsen på egen hånd er det ofte en god ide at kontakte nogle af områdets lokale naturvejledere f.eks. hos Naturstyrelsen Vadehavet eller Vadehavscenteret for gode råd. Det er også muligt at komme med på en guidet tur, hvilket kan anbefales.
Fantastisk naturoplevelse.
Stærenes show på aftenhimlen er blevet en stor naturattraktion, der hvert år i sæsonen tiltrækker mange naturinteresserede fra hele landet. En oplevelse alle naturglade danskere bør unde sig selv. Showet slutter hver aften med at stærene søger og finder et egnet sted for natten, hvor de kan slå sig ned. Det er næsten altid et område med tagrør, hvor flokken finder ro i timen efter solnedgang.
Tiltrækkes af stæremad i marsken.
Stærene søger til marsklandet for at æde stankelbens- og gåsebillelarver, som lever i de fugtige græsenge. Overnatningsområderne skiftes jævnligt bl.a. for at snyde rovfuglene. Det er derfor ikke altid let at planlægge en sort sol-oplevelse. Søger man oplevelsen på egen hånd er det ofte en god ide at kontakte nogle af områdets lokale naturvejledere f.eks. hos Naturstyrelsen Vadehavet eller Vadehavscenteret for gode råd. Det er også muligt at komme med på en guidet tur, hvilket kan anbefales.
Stærene om vinteren.
Stærene flyver ikke langt på træk som f.eks. svalerne. Er vinteren mild kan en del stære finde på at blive i Danmark, men ellers trækker stærene til England eller til den nordvesteuropæiske nordsøkyst.



Kilder: Vadehavscenteret.dk, Wikipedia, dof.dk