Motion og vandreture gør hjernen yngre

Gå en rask tur i naturen et par gange i ugen – det styrker ikke blot kroppen, men også hjernen.

Motion styrker også hjernen
Blot tre kvarters motion om ugen for en forskel for din hjerne. Foto: Flair Images, Dreamstime.com.

Den lille turrygsæk sidder godt på ryggen – og vandrestavene er med for at give bevægelse til armene og overkroppen – og til støtte i det til tider bakkede terræn. Vi er taget på en lille vandretur i skoven – dels for at kigge efter svampe, men også blot for at komme ud og opleve lyset og naturen. Forskning har forlængst bevist at det er godt for både krop og psyke. Men at motion og vandreture ligefrem også styrken hjernen er nok ukendt for de fleste. 
Med alderen reduceres nogle af hjernens funktioner desværre. Heldigvis kan man selv gøre noget – og anerkendt forskning har forlængst slået fast at processen kan bremses med motion. Og endnu bedre;  – ved at svede regelmæssigt kan man faktisk ligefrem forbedre hjernens funktioner, selv når hjernen er begyndt at vise tegn på tilbagegang.

En række forskningsstudier indenfor dette felt konkluderer sammenfattende, at så lidt som tre kvarters motion om ugen er nok til at styrke hjernen, såfremt træningen er af moderat intensitet kombineret med lidt høj intensitet, hvor pulsen kommer op. Men jo mere motion, jo bedre, lyder det generelle råd fra forskerne. Det er ikke mindst de kognitive funktioner som hukommelse og evnen til at tage beslutninger, der styrkes af motion.

Nye studier beskrevet i journal Neurology viser at motion kombineret med diæt ligefrem kan sænke hjerne-alderen med 9 år. Studiet blev gennemført på en gruppe ældre, der bl.a. havde problemer med at koncentrations- og huskeevner.
Gruppen blev opdelt i fire hold. Det ene hold skulle motionere let 30 minutter – 3 gange om ugen (vandre eller cykle), Det andet hold skulle alene spise sundere. Det tredje hold skulle både motionere og spise sundere – og endelig fungerede det fjerde hold som kontrolgruppe, der ikke skulle lave om på deres hverdag og rutiner. 

Allerede efter et halvt år havde både motionsgruppen (1) og og diæt-/motionsgruppen (3) forbedret deres kognitive evner betydeligt. Ganske imponerende havde sidstnævnte hold formået at sænke deres “hjerne-alder” med 9 år, mens hold 1, der kun motionerede, lå lidt lavere. Diætgruppen (2), der ikke motionerede, lå på samme niveau som ved studiets begyndelse, og kontrolgruppen havde ligefrem øget deres kognitive alder.

Forsøg hos mus har påvist at det er muligt at bremse udviklingen af demens hos demensramte mus ved at lade dem svømme en time om dagen 5 dage om ugen. Resultatet skyldes, at motionen øgede produktionen af hormonet irisin, der modvirker det nedbrud i hjernen, der sker ved demenssygdom. Det er endnu ikke afklaret om det også er gældende for mennesker. 
/MR

Kilder: Time.com, Aktivtraening.dk (Neurology og Nature Medicin), Iform.dk (British Journal of Sports Medicine), Journal Neurology.


NaturGuide.dk tester og sammenligner netbutikkerne i relation til brugervenlighed, sikker netbetaling og kundeanmeldelser. Som altid gør vi opmærksom på at NaturGuide.dk modtager et provenu for annoncer og henvisning og salg, men vi går aldrig på kompromis med vores egen overbevisning. 10 % gives til naturbevarende formål uden ekstra udgift for forbrugeren. Vi tager forbehold for prisændringer hos producenter og netbutikker.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE