Milde vinterdage giver stjernesnot

Lignende artikler

Det ligner små klatter slim, der er faldet ned fra himlen. Forklaringen er dog mere jordnær.
Det ligner små klatter slim, der er faldet ned fra himlen. Forklaringen er dog mere jordnær.

Geléagtige klumper på engen.
Det ligner nærmest små klumper af vandmænd, der er faldet ned fra himlen herude på engen. De klare, geléagtige klumper kaldes for stjernesnot, men trods navnet skal forklaringen findes ved noget mere jordnært, nemlig frøer.
Stjernesnot opstår, når en rovfugl æder en hunfrø. Af en eller anden grund æder fuglene ikke frøernes æggestokke, der efterlades på jordbunden. Herefter svulmer æggestokkene op, og bliver til en slimet geléklump.

En musvåge spejder ud over engen efter bytte og spotter en frø, der er dukket frem fra vinterdvalen.

Mildt vintervejr får frøerne til at dukke frem
Stjernesnot opstår primært i milde perioder i vinterhalvåret, hvor frøerne vågner af deres dvale og dukker frem fra deres vinterskjul. Normalt tilbringer frøen vinteren nedgravet i jorden eller gemt i mudderet på bunden af en sø. Det kan lade sig gøre da frøerne kan trække vejret gennem huden.  Vinterfrøer, der er vågnet af dvalen, er ret sløve og bliver ofte bytte for rovdyr og -fugle.

Sådan ser det ud! Det geléagtige stjernesnot, der trods navnet ikke stammer fra stjernerne, men fra de efterladte æggeledere fra den frø som musvågen har fortæret.

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,114FansLike
2,499FølgereFølg

Seneste artikler

Boganmeldelse: På sheltertur

På sheltertur. En guide til nære oplevelser i naturen. Læst og vurderet af Niels Dahlin Lisborg Friluftsliv har fået et stigende tag i den danske befolkning....

Naturen i december

December er årets mørkeste tid og dog også måneden, hvor mørket vender og dagene langsomt begynder at tiltage i længde. December er opkaldt efter...

Lav nemt selv brændte mandler over bål eller grill.

Brændte mandler hører normalt julen til, selvom de er lækre året rundt. Den traditionelle juleknas tilberedes ofte udendørs på markeder eller ved boder på...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close