Sommerfugle i vinterdvale

Forleden da jeg var oppe på loftet, hvor jeg sjældent kommer, så bemærkede jeg en hel lille zoologisk have af flere forskellige sommerfugle, der havde indtaget loftet som sovelogi for vinteren.

Af Marianne Riis.

En sovende husmoderugle (Scoliopteryx libatrix) har søgt ly for vinteren på loftet.

De hedder jo sommerfugle på dansk og selvom der faktisk kan træffes sommerfugle året rundt i Danmark, så er vinterhalvåret alt andet end højsæson. Bortset fra nogle få arter, herunder de ihærdige frostmålere, så er de fleste sommerfugle på denne tid enten døde, trukket med syd – eller har, som nogle af vores mest velkendte arter, fundet et beskyttet sted at sove vinteren væk.

Forleden da jeg var oppe på loftet opdagede jeg flere forskellige arter af sommerfugle, der havde indtaget loftet som ly og logi for vinteren.
Vores nationalsommerfugl Nældens takvinge sad der i hobetal med sammenlukkede vinger. Den mindst ligeså smukke Dagpåfugleøje, en af mine favoritter, havde også fundet sin plads. Og så var der faktisk også nogle natsværmere af arten husmoderugle. Det lidt særprægede navn kommer netop af, at arten søger ind i huse for at overvintre, hvor den kan findes i garager, loftrum, spisekamre, bryggerser m.m.

Husmoderuglen kaldes af og til også for takugle. Nu sidder flere af dem oppe på loftet – og sover fra frost og snestorme. Foto: Andy Reago & Chrissy McClarren, CC BY 2.0, Wikipedia.

Jeg undrede mig over hvordan de alle har fundet ind på loftet – og om de kan finde ud igen til foråret.
Også sommerfuglen “det hvide c”, der hører til takvingerne ligesom Nældens takvinge, overvintrer. Det samme gælder citronsommerfuglen.
Det er ret fantastisk hvordan de små, skrøbelige insekter kan sidde helt stille en helt vinter – uden at indtage føde – og så pludselig vågne til foråret – og søge ud i lyset – og sikre en ny generation af sommerfugle. Naturen er fascinerende.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE