Sæson for sommerfuglesøvn

Lignende artikler

En sovende husmoderugle (Scoliopteryx libatrix) har søgt ly for vinteren på loftet.

Forleden da jeg var oppe på loftet, hvor jeg sjældent kommer, så bemærkede jeg en hel lille zoologisk have af flere forskellige sommerfugle, der havde indtaget loftet som sovelogi for vinteren.

Af Marianne Riis.
De hedder jo sommerfugle på dansk og selvom der faktisk kan træffes sommerfugle året rundt i Danmark, så er vinterhalvåret alt andet end højsæson. Bortset fra nogle få arter, herunder de ihærdige frostmålere, så er de fleste sommerfugle på denne tid enten døde, trukket med syd – eller har, som nogle af vores mest velkendte arter, fundet et beskyttet sted at sove vinteren væk.

Forleden da jeg var oppe på loftet opdagede jeg flere forskellige arter af sommerfugle, der havde indtaget loftet som ly og logi for vinteren.
Vores nationalsommerfugl Nældens takvinge sad der i hobetal med sammenlukkede vinger. Den mindst ligeså smukke Dagpåfugleøje, en af mine favoritter, havde også fundet sin plads. Og så var der faktisk også nogle natsværmere af arten husmoderugle. Det lidt særprægede navn kommer netop af, at arten søger ind i huse for at overvintre, hvor den kan findes i garager, loftrum, spisekamre, bryggerser m.m.

Husmoderuglen kaldes af og til også for takugle. Nu sidder flere af dem sikkert oppe på loftet – og sover fra frost og snestorme. Foto: Andy Reago & Chrissy McClarren, CC BY 2.0, Wikipedia.

Jeg undrede mig over hvordan de alle har fundet ind på loftet – og om de kan finde ud igen til foråret.
Det er ret fantastisk hvordan de små, skrøbelige insekter kan sidde helt stille en helt vinter – uden at indtage føde – og så pludselig vågne til foråret – og søge ud i lyset – og sikre en ny generation af sommerfugle. Naturen er fascinerende.

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,114FansLike
2,499FølgereFølg

Seneste artikler

Boganmeldelse: På sheltertur

På sheltertur. En guide til nære oplevelser i naturen. Læst og vurderet af Niels Dahlin Lisborg Friluftsliv har fået et stigende tag i den danske befolkning....

Naturen i december

December er årets mørkeste tid og dog også måneden, hvor mørket vender og dagene langsomt begynder at tiltage i længde. December er opkaldt efter...

Lav nemt selv brændte mandler over bål eller grill.

Brændte mandler hører normalt julen til, selvom de er lækre året rundt. Den traditionelle juleknas tilberedes ofte udendørs på markeder eller ved boder på...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close