Fjæsingen – “Havets hugorm”

Lignende artikler

Badesko anbefales mod fjæsing, selvom brugen ikke er nær så udbredt i Danmark som længere syd på.

Fjæsingen kan være et smertefuldt bekendtskab når den om sommeren søger ind på lavt vand blandt badegæster. Brug af badesko kan være en simpel løsning til et fredeligt samvær.

Fjæsingen (Trachinus draco) er en slank og ret farverig fisk med guldglinsende ryg og blågrønne pletter på siden. Fisken hører sammen med Lille fjæsing (Eschiichthys vipera) til de giftigste i Nordeuropa.

Om sommeren søger fjæsingen gerne ind på lavt vand tæt på stranden. Det er i den forbindelse at der kan opstå uheldig kontakt mellem den giftige fisk og barfodede badegæster. Foto: -Aquanaut4/Dreamstime.

Biologi og udseende

Fjæsingen er en slank, aflang fisk, der kan træffes på lavt vand nær kysten, men også på større vanddybder i de åbne hav. Den træffes fra Marokko i syd til Norge i nord og er ret almindelig i danske farvande. I dagtimerne skjuler fisken sig på havbunden – gerne nedgravet, næsten skjult i sandet. Om natten svømmer den rundt i de frie vandmasser på jagt efter krebsdyr, småfisk og orme.
Om sommeren fra juni-august søger fjæsingen ind på lavt vand for at gyde (lægge æg). Fjæsingen kan måle op til 0,5 meter og max. vægten er antagelig 1,5-2 kg. De fleste fjæsinger, der ses og fanges ved vore kyster er dog betydeligt mindre.

Om sommeren kan badegæster være uheldige, at træde på fjæsinger, der er søgt ind på lavt vand og skjult sig i sandbunden.

Giftige pigge

Fiskens forreste rygfinne har nogle kraftige pigstråler, der er forbundet med giftkirtler med giften dracotoxin (dragegift). Ved gællelågene sidder tilsvarende pigge. Disse våben er en del af fiskens forsvar. Stikker man sig på piggene kan det være ganske smertefuldt og fjæsingen har på den baggrund været mistænkt for at fremkalde drukne-ulykker. Nogle stik har resulteret i voldsomme hævelser og besvimelse, mens andre kun har givet få reaktioner på linie med et almindeligt hvepsestik. Normalt er fjæsingstik ikke livstruende for raske personer, men der kendes til dødsfald også blandt helt unge. I 2020 druknede således en 16-årig dreng i Spanien i følge flere danske medier som følge af et fjæsingestik.

Badesko er behagelige på en stenet strand, men kan også beskytte mod fjæsingens giftige pigge. Badesko fås også til børn til under 100 kr. for et par bl.a. hos Watery.dk (annoncelink til tilbud)

Brug badesko

Brug af badesko kan ikke blot beskytte mod skarpe sten og muslingeskaller, men også mod andre ubehageligheder som stik fra en fjæsing. Vælg en sko med en god, gerne elastisk sål. Selv om brug af badesko endnu ikke er så udbredt herhjemme, så afslører en googlesøgningen at mange butikker sælger badesko. Vi havnede på danske Watery.dk, der har et stort udvalg til store og små med priser fra 75 kr. for et par (annoncelink til tilbud).

Førstehjælp

“Havets hugorm” bliver fjæsingen af og til kaldt og det kan være ret smertefuldt at træde på fjæsingens giftige pigge. Smerterne kan stråle ud i hele armen eller benet, og man kan også blive svimmel og få hovedpine, skrifter Giftlinjen ved Bispebjerg Hospital. Hvis man er uheldig at træde på en fjæsing kan smerterne og giftens virkning lindres ved at holde foden i varmt vand – 40-45 grader i op til en time. Det anbefales normalt at søge læge, hvis symptomerne forsætter eller hvis symptomerne er meget udtalte.

Bemærk, at stik fra en død fjæsing også kan være giftigt.

Fjæsingen har giftige pigge i den forreste rygfinne og ved gællerne. Foto: Marko Horvat.

Fin spisefisk

Fjæsingen er en fin spisefisk og kan af og til købes i nogle fiskebutikker.

Ny endnu giftigere fjæsingart er dukket op i Danmark

En slægtning til vores egen fjæsing er indenfor de senere år tilsyneladende søgt mod nord. Således er arten Lille fjæsing (Eschiichthys vipera) i 2019 fanget ved Sjællands Odde. Denne art regnes for endnu mere giftig end sin storebror. Brug af badesko kan derfor i stigende grad få sin berettigelse.

Kilder: filaman.ifm-geomar.de, Wikipedia, Bispebjerghospital.dk, seoghoer.dk. Featured foto: Aquanaut4/Dreamstime.com

ANNONCE
ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,047FansLike
2,254FølgereFølg

Seneste artikler

Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close