Tag ud og oplev foråret!

Foråret er over os selvom temperaturen stadig sniger sig under frysepunktet i nattetimerne. Dagene er blevet tydelig længere og hvis man kigger efter er der rigtig mange forårstegn derude.

I den botaniske afdeling er det ikke kun gæslingerne og den blå anemone som er ved at springe ud, men den smukke gule følfod er også kommet på banen. Mange grene står med knopper som er ved at briste for at få lov til at springe ud og hasselbusken har blomstret længe.

Følfod er en af forårets tidligste blomster.
Følfod er en af forårets tidligste blomster.

På de lidt lunere dage, gerne krydret med lidt sol kan man se, at jorden mange steder kan være næsten levende. Det er ulveedderkopperne som er i fuld vigør. De små hurtige jagtedderkopper sprudler af aktivitet. Det gælder også for skovens mange muretuer. Nu skal der gøres forårsklar.

På lune forårsdage er ulveedderkopperne rigtig aktive. Disse edderkopper bruger ikke fangstnet, men jager deres bytte - ligesom ulve, deraf navnet.
På lune forårsdage er ulveedderkopperne rigtig aktive. Disse edderkopper bruger ikke fangstnet, men jager deres bytte – ligesom ulve, deraf navnet.
Skovmyrerne er blevet aktive. På solrige forårsdage sidder de i store myreklumper udenpå tuen.
Skovmyrerne er blevet aktive. På solrige forårsdage sidder de i store myreklumper udenpå tuen.

Fuglene er i deres es og ikke mindst solsorten som er begyndt at underholde med sin smukke fuglesang dagen lang. Det er også højsæson for kurmageri og redebygning og tranerne er med deres fascinerende dans ingen undtagelse. Rørdrummen er begyndt med sit særprægede kald, også kaldet pauken.

Sommerfuglene er så småt begyndt at vise sig. Det er Dagpåfugleøje og Citronsommerfuglen som plejer at være nogle af de tidligste budbringere. De har overvintret som nogle af de få sommerfuglearter. Dagpåfugleøje kommer frem fra lader og udhuse, imens citronsommerfuglen har overvintret i blade eller i barkrevner i træer eller endda fritsiddende på en gren.

Dagpåfugleøje dukker frem fra overvintringspladsen og nyder forårssolen.
Dagpåfugleøje dukker frem fra overvintringspladsen og nyder forårssolen.

Padderne er også i forårshumør og begynder at søge mod vandhullerne. Skrubtudserne er nogle af de første – tæt efterfulgt af de brune frøer. Den grønne frø er mere varmeelskende og venter til senere på foråret.

Og så er der jo hugormen! Det er nu hugormesafarien kan begynde. På de lidt lunere dage eller bare dage med lidt solskin kommer de frem. Stadig sløve og kolde efter vinteren forsøger de at tilsnige sig lidt varme. Hannerne er de første så de er klar og parate til at kaste sig over hunnerne når de våger sig frem. Da de endnu er lidt sløve er det på denne tid ofte muligt at komme helt tæt på dem uden at de flygter. Men hold alligevel afstand! Det er trods alt giftslanger!

Hugormen er dukket frem af vinterdvalen.
Hugormen er dukket frem af vinterdvalen.

Dette er blot nogle af de ting der sker her i foråret. Liv og aktiviteter er der masser af, så det er bare med at komme afsted og nyde vores fantastiske natur.

MR/

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE