EU vil bremse polsk skovhugst i Białowieża-urskoven

Lignende artikler

Den polske regering vil fælde ca. 180.000 kubikmeter træ i Białowieża-urskoven, angiveligt fordi træerne er angrebet af skadelige biller, der kan sprede sig, ifølge Polens miljøminister.

EU-kommissionen beder Polen om at indstille skovhugsten i Białowieża-skove, der er en af Europas sidste urskove.

Białowieża-skoven i Polen er en af Europas sidste urskove. Her lever endnu den europæiske bison, Visenten (Bison bonasus). Urskoven breder sig henover grænsen til Hviderusland og omfatter et stort område på ca. 150.000 hektar (1.500 km2), hvor hovedparten i 1979 kom på Unescos verdensarvsliste.

Polen besluttede i 2016 at fælde områder af de dele af skoven, der ikke er optaget som verdensarv. Fra polsk side er begrundelsen fra miljøminister Jan Szyszko bl.a. at træerne er døende p.g.a. barkbilleangreb, der risikerer at sprede sig, hvis der ikke gribes ind. Skovrydningen skal bidrage til at holde billeangrebet under kontrol. Desuden kan de tørre, døde træer udgøre en risiko for skovbrand.
Modstandere af skovhugsten mener at det blot er en undskyldning for at fælde skoven, så træet kan sælges.

Białowieża-skoven i Polen er en af Europas sidste urskove. Her lever endnu den europæiske bison, Visenten (Bison bonasus).

Miljøgrupper hævder, at skovhugsten vil ødelægge et mere end 10.000 år gammelt økosystem. De polske afdelinger af miljøorganisationen Greenpeace og WWF Verdensnaturfonden har tidligere opfordret EU-Kommissionen til at skride ind, “inden den polske regering tillader en uigenkaldelig ødelæggelse af Białowieża-skoven”.

Og det polske indgreb i urskoven har fået EU-kommisionens opmærksomhed, der nu har anmodet den polske regering om at iværksætte midlertidige foranstaltninger for at standse skovdriften. EU-kommissionen har givet de polske myndigheder én måned frem for de sædvanlige to til at svare på anmodning, der blev fremsat den 12. juli 2017.

Se pressemeddelelsen fra EU-kommissionen.
/NL

Kilde: Pressemeddelelse fra EU-kommissionen, theguardian.com, Information.dk.

Seneste artikler

Boganmeldelse: På sheltertur

På sheltertur. En guide til nære oplevelser i naturen. Læst og vurderet af Niels Dahlin Lisborg Friluftsliv har fået et stigende tag i den danske befolkning....

Naturen i december

December er årets mørkeste tid og dog også måneden, hvor mørket vender og dagene langsomt begynder at tiltage i længde. December er opkaldt efter...

Lav nemt selv brændte mandler over bål eller grill.

Brændte mandler hører normalt julen til, selvom de er lækre året rundt. Den traditionelle juleknas tilberedes ofte udendørs på markeder eller ved boder på...
ANNONCE
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close