De danske skove har det ikke godt – mange arter forsvinder!

Lignende artikler

Plantage. Foto: NaturGrafik.dk

Ny rapport viser, at der er for mørkt i skovbunden, hvilket forringer levevilkårene for planter og insekter.

En god produktionsskov kan give dårligere levevilkår til mange arter i skovbunden. En ny rapport fra Det Nationale Overvågningsprogram for Vandmiljø og Natur viser, at der i fire ud af de ti typer skov der bliver overvåget, er tilbagegang for flere arter.

Skovene er beskyttet af EU’s habitatdirektiv, men det betyder ikke, at der ikke må dyrkes skovdrift. Ifølge seniorforsker Rasmus Ejrnæs, Aarhus Universitet, der er medforfatter til årets rapport, giver intensiv skovdrift dårligere levevilkår for mange arter. ”Den skygge, træerne kaster afhænger af, hvordan man dyrker skoven. Hvis man vil lave noget godt tømmer i sådan en skov, skal man sikre sig, at træerne står skulder ved skulder, så de strækker sig op mod lyset og får lige stammer”, siger Rasmus Ejrnæs og tilføjer “I et naturligt skov-økosystem ville mange flere af træerne blive krogede og grenede, hvilket giver dårligere tømmer, men også en meget mere varieret skov med mange flere levesteder for planter, insekter og fugle.”

Også Maria Reumert Gjerding, Danmarks Naturfredningsforenings præsident, er bekymret over resultaterne i den nye rapport. Hun opfordrer til at mere skov udlægges til urørt skov og at det gøres mere attraktivt for skovejerne at tilgodese naturen.

MR/

Kilde: dr.dk

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,113FansLike
2,492FølgereFølg

Seneste artikler

Kæmpe genprojekt afdækker fuglenes evolution siden dinosaurerne

Forskere fra bl.a. Københavns Universitet er i færd med at kortlægge alle fugles genetiske arvemateriale, der skal afsløre fuglenes evolution siden dinosaurerne. Fuglene udviklede...

Motion gør dig stærkere mod corona

Undersøgelser viser at motion styrker din krops forsvarslinjer mod virus. Endnu en grund til at spænde vandrestøvlerne på og tage ud på tur. Af Marianne...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close