Boganmeldelse: Vilde vidunderlige Danmark

Mange af os med interesse for naturen kunne glæde sig over DRs store naturserie Vilde vidunderlige Danmark. Endelig udsendelser om vores egen, hjemlige natur, der har så meget at byde på! Nu har DR og Gads Forlag udgivet en bog i samme navn: Vilde vidunderlige Danmark.

Læst og vurderet af Niels D. Lisborg

Det er ikke som jeg umiddelbart troede en skriftlig udgave af tv-serien. Bogen skal derimod ses som en forlængelse af tv-serien, hvor vi kommer forbi flere, nye emner.

Forfatterne bag håber at bogen kan inspirere til flere danske naturoplevelser. Efter at have læst bogen er det håb ganske sandsynligt. Læser man bogen, så bliver man inspireret! Der er masser af viden at hente i et forståeligt sprog og suppleret med meget flotte fotos. Enkelte fotos er gengangere som jeg har mødt i andre sammenhænge, men de tåler fint gentagelse her.

Parti fra bogen, der indeholder nærværende viden om vores nære natur.

Fascinerende at læse – og blive bekræftet i, at vores lille land er en stormagt når det kommer til forskelligartet kystnatur – ikke mindst på grund af landets over 400 øer og mange fjorde. Bogen er opdateret med den nyeste kystopmålingsmetode, der betyder at de danske kyster nu udgør en kystlinje på ikke mindre end 8700 km.

Vilde vidunderlige Danmark er opdelt i seks hovedkapitler: Den danske natur, skoven, havet og kysten, det åbne land, vandløb og søer og byen. Man kan efter lyst dykke ned i bogen og læse de små fortællinger f.eks. om strandens skrappenollike, den insektædende vibefedt eller mursejleren – luftens akrobat.

Undervejs i bogen er der givet plads til tekstbokse, der giver fif til steder man selv kan besøge i relation til bogens fortællinger. F.eks. 10 havne med vinterfugle, 10 spændende vandløb og kilder, 10 vilde, vidunderlige moser…

Der er givet plads til tekstbokse – som her øverst til højre, der giver aktuelle tips. F.eks. tips til tangplukning.

Ingen bøger kan rumme og beskrive al Danmarks natur og dyreliv, men “Vilde vidunderlige Danmark” kommer godt omkring og bør være at finde i mange bogreoler i det ganske land. Jeg har fundet bogen på netboghandlen Tales.dk til kr. 240,95 (annoncelink til tilbud), hvilket er 20% under forlagets vejledende pris.

Jeg har heldigvis et par dages ferie til gode. En del af tiden vil jeg slå fødderne og op hygge mig i godt selskab med bogens fortællinger, viden og anekdoter. Vidste du at mursejleren kan holde sig i luften i 9 måneder uden at lande? og at man i middelalderen troede at bramgæs voksede som frugter på særlige gåsetræer?

Vilde vidunderlige Danmark af Michael Stoltze, Søren Olsen, Lone Thybo Mouritsen, Torben Gang Rasmussen og Allan Gudio Nielsen. Gads Forlag 2021, hardcover, 220 sider. Vejledende pris 299,95.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE