Boganmeldelse: Tilbage til naturen

Indenfor begrebet og fænomenet ”naturterapi” har der længe været en del engelsksproget litteratur på markedet. Nu er der kommet en bog på dansk om naturterapi skrevet af psykoterapeut David BR Camacho, journalist Anette Monika Wiklund og fysio- og psykoterapeut Sanne Rimpler.

Læst og vurderet af naturvejleder Niels Lisborg

Boganmeldelse - tilbage til naturen
Bogens forside

Som indgroet naturmenneske kastede jeg mig over bogen med interesse, men indså hurtigt at bogen adskiller sig en del fra de gængse naturfagbøger om træer og buske, fugle, planter og insekter som jeg ellers læser. Naturterapi beskrives som en form for psykoterapi i samspil med naturoplevelser og er langt mere abstrakt og flyvende med flere veje til det svar, der søges.
Indrømmet, at når man er et faktapræget naturmenneske, der færdes derude i gummistøvler i alle miljøer året rundt, så kan bogens tekst til tider synes lidt langhåret – og med en del nye og fremmede ord – som kybernetisk, olfaktorisk og den narrative vandretur.

Da jeg i sin tid gennemførte naturvejlederuddannelsen skulle vi bl.a. som en del af forløbet kramme et træ og ligge og føle skovbunden. Dengang virkede det ret kunstigt for en nordjysk skovmand som mig – og lidt på samme måde skal jeg til en vis grad lige lære at forlige mig med terapiens tanker i bogen.    

Bogen henvender sig nok i virkeligheden mere til terapeuter (der beskrives i bogen en del cases med klienter) og udøvere af naturterapi end til os naturtosser, der ikke analyserer dybere over, at det er fedt at høre rødhalsen synge en vinterdag, men blot accepterer at vi finder værdi og glæde af, at færdes i naturen.

Parti fra bogen, der er sparsomt illustreret , men dog med gode billeder.

Alligevel har bogen efterladt et frø – en opmærksomhed på det naturen kan, – og som jeg egentlig, ved eftertænksomhed, godt vidste. Det gør netop noget ved sindet når man betages af den syngende rødhals en vinterdag, hører den første humlebi om foråret eller mærker duften af vandmynte ved søbredden. Naturen påvirker os meget mere end vi nok er bevidste om og talrige forskningsprojekter har allerede bevidst at nærhed til naturen gør noget godt for os mennesker – bl.a. i forhold til stress. Bogen har i sit forløb også fokus på hvordan du via ophold og brug af naturen måske kommer tættere på din egen natur – og genfinder det oprindelige bånd til naturen som i mange tilfælde næsten er skåret over hos det moderne menneske.

Bogen giver stof til eftertanke (for f.eks. naturvejledere og udepædagoger) og gør måske læseren selv bedre til at reflektere over det at færdes i naturen. Skovbadning, der ikke har noget med vand at gøre, er et eksempel hvor man går ”mentalt ind i sansningen” og sidder stille i skoven og ”bader” sig i lyset, duften og lydene. En selvterapi, der i øvrigt længe har været udbredt i Japan.

Tilbage til naturen af David BR Camacho, Anette Monika Wiklund og Sanne Rimpler. Forlaget Hedwig 2019, 271 sider, paperback. Vejledende pris kr. 250.-

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE