Boganmeldelse: Tang – et hav af mad

Tag ud til kysten og pluk frisk tang til madlavningen.

Forsiden af tangbogen. Foto: Magnus Klitten

Læst af naturskribent Søren Olsen.
Når man står på stranden og kigger på indtørret, ildelugtende, opskyllet tang, forbinder man det ikke med store smag- og madoplevelser. Det er nu heller ikke sådan noget, man skal sætte tænderne i, men derimod friskplukket tang, som man selv har været ude og plukke. Hop eventuelt i et par waders eller langskaftede gummistøvler, og tag en saks og en spand med til tangen.

Tang er en såkaldt superfood, hvilket vil sige at det er rigt på en lang række næringsstoffer og derfor godt for helbredet. Derudover er tang rigtig god til at tilføre maden smag. Både salt, sødme og den såkaldte umami. Den kan spises rå, kogt, bagt, stegt, ristet eller tørret. Men da tang indeholder mange vitaminer og mineraler, blandt andet en del jod, skal det spises med måde. Især sukkertang indeholder rigtig meget jod.

Grillet fisk med tang som tilbehør. Foto: Magnus Klitten

Dette fremgår af bogen ”Tang – et hav af mad”, som Anita Dietz har skrevet sammen med køkkenchef Liselotte Kira Andersen. I denne meget flotte bog beskrives de forskellige arter af tang. Både de velkendte og de mere sjældne. Ved hjælp af et smagskort kan man se, hvilken smag de forskellige arter har. Desuden indeholder bogen 45 opskrifter, der er forholdsvis lette at gå til.

Tang er ikke planter, men alger. En slags havets grøntsag. I tørret tilstand kan tang holde sig i årevis i en lufttæt beholder. Når tangen lægges i vand, optager den omgående vandet og bliver helt blød og frisk igen. Ud over at være super sund, har tang en række egenskaber, der anvendes i fødevareindustrien, for eksempel som gelerings- og emulgeringsmidler i slik og pålæg.

Anita Dietz & Liselotte Kira Andersen: Tang – et hav af mad. 192 sider, 250 kr., Lindhardt og Ringhof.

 

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE