UV-beskyttende solbriller til aktive udebørn

Test af den superlette Sunread Sport Junior, der beskytter mod skadelige UV-stråler – og tåler at blive brugt af børn.

Af Marianne Riis.

Først for nylig blev jeg opmærksom på at solbriller til børn handler om meget mere end at ligne de voksne og se cool ud. Solbriller kan se smarte ud – og har længe været en del af modeverdenen, men hvad jeg ikke havde tænkt så meget over, er at solbriller med den rette UV-beskyttelse er øjnenes “solcreme” og faktisk kan reducere risikoen for alvorlige øjensygdomme. De fleste øjenlæger er enige om, at solbriller ikke er nødvendige til almindelig udeleg, men på stranden, skituren, fisketuren på havet eller på ferien – eller i det hele taget, hvor man eksponeres meget og længerevarende af solens stråler, ja, her bør man beskytte øjnene.

Hos børn under 10 år transmitterer linsen cirka 75 procent af UV-strålingen ind i øjet. For personer over 30 år er det kun ti procent.

UV-risikoen er ikke kun om sommeren

I efteråret fik jeg mulighed for at teste et par børnesolbriller fra Sunread, der sælges gennem butikken Juniorgrej.dk. Umiddelbart tænkte jeg, at det var da vist lidt uden for sæson – solbriller hører sommeren til. I forbindelsen med min research på området blev jeg dog hurtigt klogere. Godt nok skinner solen ikke så kraftigt på denne årstid, men solen står lavere – og der er derfor risiko for at der trænger mere UV-lys ind. Når solen står højt på himlen er øjnene lidt mere beskyttet af hoved og hat. Selv om vinteren kan sne reflektere uv-stråler ret betydeligt ( 80-94% af UV-B-strålerne jf. Optikerforeningen).
Af de 40.000 tilfælde af grå stær, som årligt opereres herhjemme, kan op til 20 pct. af dem ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO være forårsaget af UV-stråling. Dertil kommer en række andre øjensygdomme som Pinquecula, Pterygium og canser, der tilsvarende kan reduceres ved at beskytte øjnene mod sollys og UV-stråling.

Børns øjne er ekstra udsatte

I følge Optikteam.dk – en af Danmarks største optikerkæder, viser undersøgelser, at børns øjne er mere udsatte end voksnes, da børneøjne ikke kan sortere solens ultraviolette stråler fra, hvilket betyder, at de oftere rammer nethinden og kan føre til øjenskader når de bliver ældre. Hos børn under 10 år transmitterer linsen cirka 75 procent af UV-strålingen ind i øjet. For personer over 30 år er det kun ti procent.  Netop derfor er solbriller til børn langt fra kun et modefænomen. Alle solbriller, der sælges i Danmark, skal ifølge en EU-standard beskytte mod UV-stråler. For at være helt sikker kan man se efter CE-mærket eller UV-400 mærket, der er en garanti for, at solbrillerne har UV-beskyttelse.

Sport Junior har røgfarvet (grå) glas, der ikke farveforvrænger.

Man skulle måske tro, at jo mørkere brillerne er, jo mere beskytter de, men det er ikke tilfældet. Hvor mørkt glasset er siger intet om brillernes evne til at beskytte mod UV-stråling.

Hvordan vælger du de rigtige solbriller til børn?

Begge mine drenge på 5 og 7 år har – og har haft solbriller. Begge købt i et supermarked med henholdsvis spejlglas og stel i spiderman-farver. Selv om brillerne oprindeligt kun var købt til lange bilture, så viste det sig hurtig at kvaliteten ikke var god nok. Brillestangen blev hurtig løs og brillerne faldt let af når vi var på tur med børnene. Forskellen blev særligt tydelig da vi prøvede et par Sunread Sport Junior. Pasformen er god – og passede fint begge børn. Stellet er lavet i grilamid – et let, stærkt og ret fleksibelt materiale. Den bagerste del af brillestangen er helt bøjelig – i hvertfald meget elastisk. Stellet har en buet form, der følger barnets hoved. Jeg prøvede bevidst at tabe brillerne på trægulvet fra hovedhøjde. Det klarede de fint. Brilleglassene er grå (røgfarvet) og består af 2 mm polycarbonat, der er skruet ind i stellet netop for at styrke holdbarheden. Glassene overholder kravene til god UV-beskyttelse. På indersiden af brillestangen er printet CE-mærket og UV-400-angivelsen.
Nu er det bare ikke nok at sætte flueben ved solbrillernes kvalitet og UV-beskyttelse. Ungerne skal have lyst til at bruge brillerne. Sunread Sport Junior blev dog hurtigt adopteret som “super seje”. Drengene synes at de er behagelige at have på og at “man næsten ikke kan mærke dem”. Det skyldes måske at brillerne kun vejer 18 gram.
Min yngste på 5 går ikke af vejen for et godt klatretræ – både horisontalt og vertikalt. Han skubber hurtigt brillerne op i panden når solen ikke generer – og der bliver de tilsyneladende siddende når han leger og klatrer i skoven.

Sunread Sport Junior-brillen klarede legetesten i skoven. Brillen blev hvor de skulle – på hovedet.

Viborg-virksomheden Sunread står bag flere smarte modeller af solbriller, der kan købes hos Juniorgrej.dk. Jeg er faldet for Sport Junior-modellen, der sidder rigtig godt – og gør det en god solbrille skal gøre. På Sunreads egen hjemmeside sælges brillen til kr. 399, hos Juniorgrej.dk fås den samme brille i skrivende stund til kr. 299,- der leveres i en fin pose med snørelukning. Posen kan i øvrigt fungere som pudseklud.

Kilder: Samvirke, optikteam.dk, zeiss.dk, sunread.dk, ojenforeningen.dk, optikerforeningen.dk.


NaturGuide.dk tester og sammenligner netbutikkerne i relation til brugervenlighed, sikker netbetaling og kundeanmeldelser. Som altid gør vi opmærksom på at NaturGuide.dk modtager et provenu for annoncer og henvisning og salg, men vi går aldrig på kompromis med vores egen overbevisning. 10 % gives til naturbevarende formål uden ekstra udgift for forbrugeren. Vi tager forbehold for prisændringer hos producenter og netbutikker.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE