Verdens bedste vandresokker? Vi tester Danish Endurance.

Med ambitionen om at udvikle verdens bedste vandresokker, sætter familievirksomheden Danish Endurance barren højt. Vi ser nærmere på firmaets hikingstrømper.

Af Marianne Riis. Artiklen er sponsoreret, men uafhængigt testet og vurderet af NaturGuide.dk.

Test af Danish Endurance
Dagens vandretur går ad Nordsøstien i noget af Danmarks vildeste natur.

På vandring ad Nordsøstien

Troldsting! Det er målet for weekendens vandretur. En afstikker fra den kendte vandrerute Nordsøstien, der byder på noget af den vildeste natur jeg kender i Danmark. Jeg har ugen igennem set frem til turen, der har flere formål. Mine forholdsvis nye vandrestøvler skal gås til – og jeg har for første gang iført mig uld-vandresokker fra danske ”Danish Endurance” – men især trænger jeg til at få vind i håret og mærke den friske, kystnære luft efter nogle hektiske dage på kontoret.
Tidligere på ugen testede vi sokkerne ved vask på 40 grader for at se om pasformen holder. Det klarede de fint. Tilmed er sokkerne ret hurtigttørrende, hvilken er en god egenskab når man er på overnatningstur derude.

review Danish Endurance
Hiking-strømperne tørrer ret hurtigt og holder pasformen efter vask.

Mine nye uldsokker, model Hiking classic, virker fra starten lovende. Jeg tyvstartede for flere dage siden med at afprøve dem. Mit kontor er et af de få rum i huset, hvor der ikke er gulvvarme. Jeg får let kolde fødder – og jeg hader virkelig at fryse! Godt nok er det vandresokker – eller hikingstrømper som det angives på ”Danish Endurance’s hjemmeside, men jeg er faktisk allerede blevet glad for mine vandresokker – også uden støvler på. De er meget bløde og behagelige at have på. Jeg foretrækker gerne at tage skoene af på kontoret og i stedet futter jeg nu rundt i et par bordeauxrøde, danskdesignede uldsokker.

Hiking light og Hiking classic.

Vi kører gennem skoven ud mod kysten og drejer til venstre af en lille grusvej før bilen svinger ind på en lille p-plads i skovkanten. Det er forholdsvis mildt og stille for årstiden. 8 grader C, afslører bilens termometer.
I sommers vandrede vi turen med et par venner, men i dag er det kun min mand og jeg. Jeg spænder støvlerne til så de sidder godt og svinger rygsækken op på ryggen og spænder mavebæltet med et klik. Sådan! Klar!

Test af vandresokker fra Danish Endurance
Hiking Classic fås i flere farver.

Danish Endurance var så venlige at sende mig tre par Hiking classic som vi kunne afprøve. De findes også i en lettere, tyndere og kortere udgave, der kaldes Hiking light.
Selvom Hiking classic er kraftigere end light-modellen er strømperne ikke så tykke og kraftige som flere af de vandresokker vi tidligere har testet.
Min mand afprøvede tidligere på ugen et par Hiking classic. Ikke i vandrestøvler, men i gummistøvler. Det gav point at strømperne blev siddende og ikke gled ned som nogle uldsokker har tendens til.

Indvævede ventilationszoner.

Ifølge producenten er strømperne særligt udviklet for at tilgodese vandreren og outdoorfolket. Endurance betyder frit oversat ”udholdenhed”. Begge strømper har polstring fra hæl til tå og skulle samtidig virke stødabsorberende og minimere gnidninger og dermed forekomsten af vabler. Der er umiddelbart ingen samlinger, der virker generende. Det passer mig godt, netop da mine nye støvler stadig er lidt stive.
Ofte har jeg en tynd inderstrømpe på under den tykkere vandresok, men det har jeg bevidst undladt for rigtigt at kunne mærke Hiking Classic på den bare hud.
Stikker man en hånd ind i strømpen kan man se de indvævede ventilationszoner, der skal medvirke til at køle fødderne om sommeren og holde dem tørre og varme om vinteren.

Hiking light fra Danish Endurance
Stikker man en hånd op i strømpen er det let at se de indvævede ventilationszoner. Her set fra oversiden.

Vandring er blevet populært.

Det er herligt at komme ud i terrænet. Fødderne bliver hurtigt gået varme i det kuperede landskab. Hver gang jeg kommer herud, tænker jeg at det bør jeg gøre noget oftere. Naturen er storslået her. Man tror dårligt at man er i Danmark. En rask vandretur blot en halv time om dagen har en forbavsende god virkning på vores helbred og sindstilstand. Det har bl.a. Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet konstateret. Tænk, det tager blot en halv time om dagen at nedsætte risikoen for livsstilssygdomme, samt at mindske stress, der i dagens Danmark er blevet en folkesygdom!

Vandring er heldigvis blevet populært og Danmark tilbyder et rigt udvalg af stier og afmærkede vandreruter, der omfatter flere tusinde kilometer. Ifølge Dansk Turistfremme er vandring nu også den mest udbredte aktivitet blandt turister i Danmark.
Nordsøstien som vi går af i dag er faktisk et EU vandreprojekt – som også løber gennem Danmark. Stien følger Nordsøen fra Skotland til Norge. Den danske del af ruten er ca. 1.500 km. Vi nøjes i dag med under 1 procent af turen. Efter nogle timers vandring i et ret kuperet terræn gør vi hvil ved en glemt, gammel overgroet bunker fra krigens tid.
Det regner ikke, men ellers var der her mulighed for at komme i læ for en byge.

Valg af vandresokker
Vi gør hvil ved en gammel, glemt og overgroet bunker. Fødderne får et tjek.

Fødderne føles godt.

Jeg har ikke ømme eller trætte fødder, men snører alligevel støvlerne op og tager et kig til fusserne. Mine fødder er tørre og varme. Det er sikkert bl.a. uldens evne til at absorbere fugt. Uld har en naturlig antibakteriel egenskab, der bevirker, at fødderne sjældent kommer til at lugte af sved. Tilmed har uld nogle fantastiske temperaturregulerende egenskaber – og kan derfor virke kølende for meget varme fødder. En egenskab som især min mand sætter pris på. Af samme grund bruger mange inkarnerede friluftsfolk, jægere – og selv soldater, gerne uldstrømper året rundt.

NaturGuide.dk tester vandresokker fra Danish Endurance. Klitheden langs Jammerbugten er et godt udgangspunkt for en god vandretur
Her er smukt. Man tror dårligt det er Danmark. Et herligt sted at vandre – og teste grej og udstyr.

Fordelagtig sammensætning af uld, elastik og kunststoffer.

Strømperne fra Danish Endurance er nøje sammensat af 30 % merino-uld, 33 % akryl og 36 % polyamid samt 1 % elastan. Kombinationen sikrer strømpen en forening af de gode egenskaber fra de forskellige fibre.
Polyamid (nylon) er først og fremmest slidstærkt og elastisk. De syntetiske fibre er hurtige til at tørre og virker generelt behagelige mod huden. Polyamid bruges ofte i outdoorbeklædningen f.eks. yderbeklædning af soveposer, jakker m.m.
Akryl kendes ofte fra strikketrøjer. Det er et syntetisk materiale, der minder en hel del om uld. Akryl virker dejligt blødt og er ret hurtigt til at tørre.
Elastan er en meget elastisk fiber og bruges ofte i undertøj for at give en god pasform og stræk-effekt.
Og endelig merino-ulden, der ikke bare er uld, men uld fra merinofåret, der er kendt for at være særligt blødt og ikke kradse.

Test Hiking Classic. Strømperne sidder godt og der er ingen syninger eller samlinger, der virker generende.
Hiking Classic sidder godt og der er ingen syninger eller samlinger, der virker generende.

OEKO-TEX certificeret.

Hiking-strømperne fra Danish Endurance er designet i Danmark og fremstillet her i Europa (EU) og jeg har det egentligt meget godt med at mine vandresokker ikke er produceret under tvivlsomme arbejdsmiljøforhold et sted i Bangladesh eller lignende. Tilmed er strømperne OEKO-TEX certificeret og dermed garanteret fri for skadelige stoffer, hvilket ikke er så meget en selvfølge som man skulle tro.

Valg af strømper til vandring - NaturGuide.dk tester i praksis.
Strømperne virker behagelige og der er ingen gnidninger eller syninger, der fremprovokerer vabler.

Komfortmæssigt er strømperne i den gode ende i forhold til andre vandresokker som vi har testet. De sidder godt og virker bløde og behagelige. Ulden klør ikke på den bare hud. Fugtige sokker efter en dags vandring tørrer ret hurtigt, hvilket også er en prisværdig egenskab.
Til jægeren, der skal stå stille i gummistøvler vil jeg nok anbefale nogle kraftigere sokker med et højere indhold af uld, men til vandrestøvlen er de noget nær perfekte.
Prisen afviger ikke meget fra nogle af de øvrige, bedre vandresokker vi tidligere har testet.
Hiking Classic kan købes direkte på danishendurance.com. Strømperne fås i de klassiske farver brun og grøn, men også i mere frække farver som gul og rød.

Jeg tager støvlerne på igen. Dagene er korte på denne årstid. Det er tid at vende hjemad.

Kilder: vandreruter.dk, danskturismefremme.dk


NaturGuide.dk tester og sammenligner netbutikkerne i relation til brugervenlighed, sikker netbetaling og kundeanmeldelser. Som altid gør vi opmærksom på at NaturGuide.dk modtager et provenu for annoncer, henvisninger og salg, men vi går aldrig på kompromis med vores egen overbevisning. 10 % gives til naturbevarende formål uden ekstra udgift for forbrugeren. Vi tager forbehold for prisændringer hos producenter og netbutikker.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE