Dus med mørket. På nat-sansetur med ungerne.
Af naturvejleder Niels Lisborg.
Min yngste på 5 år er af og til lidt bange for mørket – sådan som nok mange børn er det, særligt ved godnattid. Alt virker anderledes i mørket – og særligt hvis man har fantasi som en lille dreng nu har det. Mange voksne er også lidt utrygge ved mørket og vedbliver at være det resten af livet. Tanken om at bevæge sig igennem en mørk skov ved nattetide er ligefrem skræmmende for mange. Men mørket kan også vendes til noget trygt – noget intenst og spændende, der afsluttes med succes. Netop en sådan oplevelse havde jeg forleden sammen med ungerne.
På sheltertur.
Vores lille firemandsfamilie plus hund var draget afsted på sheltertur en mild novemberaften. Overskyet, men vindstille og ingen regn. Perfekt!
Fra begyndelsen var vi ramt af vintertid (den såkaldte normaltid), der betød at det desværre allerede var ved at blive mørkt da vi kl. 16.00 havde fri fra arbejde og børnene var hjemme fra skole og børnehave. Alligevel pakkede vi bilen og kørte ud til et nærliggende, afsides skovområde, ca. en halv times kørsel.
Målet var en fin shelterplads inde i skoven, hvor vi havde været mange gange før i dagslys og derfor var familiære med omgivelserne. Da motorkørsel er forbudt i skoven måtte vi gå en lille kilometer for at komme ind til stedet, hvor vi skulle sove for natten.
Ungerne var spændte. De havde fået en pandelygte hver – og pandelygter kan noget en håndholdt lygte ikke kan. Den kan give dig frie hænder – og lyser altid der hvor du drejer hovedet hen. Og netop frie hænder er optimalt på sådan en udetur – ikke mindst for børn, der sanser meget med hænderne. Du kan læse meget mere om valg af pandelygter nederst på dette link: Køb og valg af pandelygter. (annoncelink til butik).
Vel ankommet til shelterpladsen blev liggeunderlag og soveposer rullet ud, så der var redt op for natten – sengene var klar. Derefter blev der tændt bål med efterfølgende pølser og brød.
Et bål kan samle som intet andet. Bålet lyste hele pladsen op og kastede dansende skygger på de omkringstående træer. Her kunne dagen som sagtens slutte. Selvom klokken ikke var så mange, kunne jeg godt mærke soveposen kalde. Det slog ungerne sig dog ikke til tåls med. De nye pandelygter skulle ordentligt afprøves.
Resultatet blev at mor og hund blev ved bålet, mens far og drengene tog på ekspedition ud i den nattemørke skov. Vi fandt en dyreveksel som vi fulgte. Nogle gange måtte jeg ned på knæ for at komme under de lave grene. Her kommer pandelygterne virkelig til sin ret. Hold op hvor er det rart at kunne tage fra med begge hænder.
“Drenge, prøv at slukke jeres lygter”, foreslog jeg.
Skoven var helt stille. Ikke en ugle – ikke en mus, der peb – og ingen susen i trækronerne fra vinden. Helt stille!
“Drenge, prøv at slukke jeres lygter“, foreslog jeg. Det var de ikke helt trygge ved, men de gjorde det alligevel med fingeren fastholdt på tændknappen. Det blev kulsort! Jeg bad drengene om at stå stille og lytte – og vi stod og lyttede nogle minutter i mørket. Langt væk kunne vi høre et rådyr, der var blevet alarmeret af et eller andet – og skældte ud med sin hæse gøen. “Rådyret smælder”, som jægerne siger.
“Vandreturen var blevet til natsafari, hvor drengene på skift opdagede små nataktive dyr i skovbunden.”
Efterhånden begyndte øjnene at vænne sig til mørket og vi kunne lidt efter lidt ane trækronernes silhuetter mod himlen. Fantastisk som øjnene kan tilpasse sig – og børnenes sikkert bedre end mine.
Vi tændte lygterne igen og begyndte at begive os tilbage mod lejren, bålet og shelterpladsen. Drengene var nu helt trygge – og nærmest hjemmevante ved at færdes i den nattemørke skov. Vandreturen var blevet til natsafari, hvor drengene på skift opdagede små nataktive dyr i skovbunden. Særligt en skolopender blev studeret intenst, mens den søgte at flygte fra lygternes skær.
Drengene forstod at skolopenderen bedst kunne lide mørket og natten. “Mørket passer på den, far” sagde min ældste søn på 6½ år. “Så kommer fuglene ikke og spiser den” Og helt rigtigt! Mørket var en ven for skolopenderen – og mange af de andre, små nataktive dyr.
Snart var vi tilbage på shelterpladsen og det varme bål. Der blev ivrigt fortalt om nattens ekspedition. Drengene var blevet lidt mere trygge ved mørket – og mon ikke snart vi skal ud på tur igen med pandelygterne? Måske når uglerne begynder at tude hyppigere i januar – og måske når rævens rolletid sætter ind i februar?
Køb af pandelygter?
Pandelygter fås i næsten alle prisklasser. Jeg har bevidst valgt at købe nogle modeller i den billige ende til børnene. Pandelygterne bruges også til leg – selv til indendørs tæppe-huler. Man kan altid opgradere, hvis udelivsinteressen holder ved. Ved mere krævende friluftsliv, jagt, terrænløb m.m. bør man kigge efter en vejrbestandig pandelygte.
På netbutikken Pande-lampe.dk (annoncelink til butik) findes et stort udvalgt at pandelygter til jagt, fiskeri, natløb, camping m.m. (annoncelink til produkter).
NaturGuide.dk tester og sammenligner netbutikkerne i relation til brugervenlighed, sikker netbetaling og kundeanmeldelser. Som altid gør vi opmærksom på at NaturGuide.dk modtager et provenu for annoncer, henvisninger og salg, men vi går aldrig på kompromis med vores egen overbevisning. 10 % gives til naturbevarende formål uden ekstra udgift for forbrugeren. Vi tager forbehold for prisændringer hos producenter og netbutikker.