Sommerfuglene gør klar til den lange vinterdvale

Lignende artikler

Denne Dagpåfugleøje har søgt ly for vinteren i en fuglekasse. Her sidder den urørligt med sammenklappede vinger.

De fleste af vores sommerfugle lever kun ganske kortvarigt. Nogle lever kun få dage eller uger. Nogle få arter formår dog både at leve længe og overleve den danske vinter.

Som oftest er et sommerfugleliv ganske kort, men nogle få danske arter sover vinteren igennem og starter en ny generation af sommerfugle når det bliver forår.

Den smukke Dagpåfugleøje er en af de danske arter, der sover fra den danske vinter.

Her i september har to af vores populære arter Dagpåfugleøje og Nældens takvinge allerede fundet et skjul for vinteren. Sommerfuglene søger gerne ly i hule træer, redekasser – eller endda ind på lofter, redskabsrum, garager og lignende.
Her kan man finde dem siddende stille med sammenklappede vinger. Først til næste forår vækkes de af dvalen medmindre at deres “soveværelse” pludselig opvarmes og vækker dem i utide, hvilket kan blive fatalt.

Nældens takvinge nyder de sidste augustdage, hvor lyngen endnu blomstrer. Snart skal den finde et sted at overvintre.

Admiralen stikker af mod syd.

Nogle arter stikker af mod syd som trækfuglene når kulden trænger sig på. Det gælder f.eks. for admiralen, der i det tidlige efterår i september af og til endnu ses på nedfalden frugt. Her samler den næring til sin lange rejse mod det sydlige Europa. Hvert år er der dog sene admiraler, der overraskes af en pludselig nattefrost – og aldrig når at stikke af. De admiraler, der overlever den lange, anstrengende flyvetur kan ikke se frem til en lang pensionstilværelse under sydens sol. De parrer sig kort efter ankomsten, hvorpå deres liv er udtjent og de dør.

Admiralen er en rigtig træk-sommerfugl. Når efteråret nærmer sig flyver den mod syd – måske mere end 1000 km.

Den hårdføre citronsommerfugl.

En anden populær, dansk art: citronsommerfuglen er nok den mest hårdføre af dem alle. Den overvintrer udendørs i det fri, hvor den kan sidde vinteren over på grene, mellem blade eller i barksprækker. Den tåler ret hård frost og at blive dækket af sne.
Sommerfuglene danner en slags frostvæske ved hjælp af blandt andet glycerol og alkoholer. Citronsommerfuglen er faktisk så hårdfør, at den tåler indefrysning i is. Samtidig er den en af de tidligste forårsbebudere. Allerede i marts ryster den vinteren af sig og flyver ud i foråret.

Citronsommerfuglen kan overvintre i det fri – selv i frost og snestorm. I den første forårsmåned dukker den frem igen.

/MR
Kilde: Naturvejleder.dk

ANNONCE
ANNONCE
ANNONCE

Følg NaturGuide.dk

8,331FansLike
3,672FølgereFølg

Seneste artikler

ANNONCER

Annonce