Blåhale, egetræets egen sommerfugl

Sommerfuglen, der lever et skjult lever oppe i trækronerne, hvor blomsterengens nektar er byttet ud med bladlusenes honningdug. Kig op, hvis du vil opleve egens egen dagsommerfugl.

Sommerfuglen Blåhale i et egetræ, hvor den foretrækker at leve oppe i trækronerne. Foto: Sandra Standbridge, Dreamstime.com.

Af naturvejleder Niels Dahlin Lisborg

Den smukke sommerfugl som kun få lægger mærke til.

Egetræet er det længstlevende træ i Danmark og egen har en lang forhistorie i dansk natur. Det betyder også at et væld af arter gennem hundreder af år er blevet knyttet til egetræet som levested – i særdeleshed store og gamle ege. Faktisk et sted mellem 800-1000 forskellige arter, herunder den fine dagsommerfugl blåhale (Neozephyrus quercus). Og netop blåhale er den sommerfugl vi er taget ud for at opleve. Blåhale er ret udbredt over det meste af landet, hvis da ellers lokaliteten med egetræer – og helst store og mellemstore ege, er tilstede. Det er dog de færreste danskere, der nogensinde har oplevet en blåhale – i modsætning til f.eks. forårets citronsommerfugl og sensommerens admiraler. Det er der flere grunde til, men den primære er nok sommerfuglens særlige levevis. Den ynder at leve højt til vejrs mellem egetræets blade oppe i trækronen. Skovgæster på tur gennem selv den mest optimale egeskov vil derfor næppe opleve de fine blåhaler – medmindre sommerfuglen kortvarigt er nede på jorden for at suge væde.

Oversiden af en blåhale-hun. Hannen er typisk mere blå, men i mere dæmpede stålblå farver. Foto: Sandra Standbridge, Dreamstime.com.

I en solbeskinnet skovlysning er der gevinst.

Vi ved dog hvad vi skal kigge efter. Fra en skovlysning omgivet af solbeskinnede ege en god højsommerdag, lader vi blikket feje gennem kikkerten henover egekronerne. I den tredje lysning er der bid. En blåhale flagrer rundt mellem de grønne egeblade – og sætter sig derefter til rette med sammenfoldede vinger så man kan se de fine, grå undersidetegninger med den orange øjeplet på bagvingen. Vi er heldige! Endnu en blåhale kommer til – og laver postyr, så begge sommerfugle flagrer rundt – og nærmest ser ud til at forfølge hinanden. Sommerfuglen har blå farveskæl på oversiden af vingerne – i særdeleshed hannen – dog i lidt mere dæmpede stålblå nuancer i forhold til hunnen. Blåhalen måler kun omkring 3-3,5 cm i vingefang .

Blåhalen lægger sine æg ved foden af egetræets knopper. Larverne overvintrer inde i ægget og dukker først frem til næste forår i maj.

Egehalens larve har samme farve som en egeknop. Det lever på egetræer, hvor den (med lidt held) kan ses i maj-juni. Foto: Harald Süpfle, CC BY-SA 3.0, Wikipedia.

Foretrukker honningdug

Blåhalen er en af de sommerfugle, som ikke suger nektar, men foretrækker den søde honningdug i trækronerne produceret af bladlus. Den voksne sommerfugl flyver fra juli til ind i september. Den træffes på begge vores hjemlige egetræer – stilkegen og vinteregen.
En god oplevelse rigere forlader vi igen egeskoven. Mellem vores fødder er nye, små ege på vej op. Ret fantastisk at et sådan lille egetræ kan have en så lang levetid foran sig – måske 500 år – måske langt mere! Velvidende at de færreste ege når så langt – mange bliver spist af hjortevildtet eller klippet over af en hares tænder inden de er 1 meter høje. De ege, der får lov at række op i lyset falder måske som midaldrende for en motorsav eller skovningsmaskine? De ege, der klarer den – og bliver store, mægtige og gamle – de ege er gennem deres levetid (og død) værter for en lang række arter. Som nævnt indledningsvis mellem 800-1000 forskellige arter! Og en af dem er den fine blåhale som vi i dag har haft fornøjelsen af.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE