Sommergule gyvelblomster i december

Lignende artikler

gyvel
Gyvelblomst i december.

Dagen har været mørk og søvniggrå med tunge skyer, der truer med sne og slud. Og dér står den lige pludselig langs stien! En enlig, knaldgul gyvelblomst, der lyser op i det gråbrune, farveløse landskab.

Af Marianne Riis.
Dagene er næsten så korte som de kan blive her tæt på jul. I dag har der næsten ikke været lyst og der ikke mange farver derude. Alligevel fandt jeg i dag første en – og siden endnu en, gul blomstrende gyvel, der atypisk for årstidens kaster et sommerskær over december.
Gyvel er en nøjsom busk, der gerne vokser på tørre skrænter eller ud over hedeflader, der ikke længere plejes eller på anden vis er i drift. Normal har gyvel sin storhedstid i juni, hvor tusinder af gule, velduftende blomster markerer den første sommermåned.
Skønt at møde den gule sommerhilsen på grå decemberdag – også selvom det kun er en enkelt blomst.
Der har tidligere været tvivl om, hvorvidt gyvel hører til blandt den oprindelige, danske flora. Mange botanikere og naturforvaltere er stadig ikke enige, men gyvel har været at finde i Danmark i flere tusinde år. Formentlig især i det forrige århundrede blev frø fra sydlandske, italienske bestande indført i Danmark. Der findes således flere herkomster af gyvel i den danske natur, men alle europæiske.

Gyvel regnes i øvrigt for giftig og er ikke altid velset i det åbne land, da gyvel kan brede sig ind over botanisk vigtige overdrev eller hedelandskaber og overskygge den naturlige flora.
Gyvel har dog også en række positive egenskaber, udover at den blomstrer smukt. Den er værtsplante for ikke mindre end 18 arter af sommerfugle.

Kilde: mst.dk.

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,113FansLike
2,493FølgereFølg

Seneste artikler

Kæmpe genprojekt afdækker fuglenes evolution siden dinosaurerne

Forskere fra bl.a. Københavns Universitet er i færd med at kortlægge alle fugles genetiske arvemateriale, der skal afsløre fuglenes evolution siden dinosaurerne. Fuglene udviklede...

Motion gør dig stærkere mod corona

Undersøgelser viser at motion styrker din krops forsvarslinjer mod virus. Endnu en grund til at spænde vandrestøvlerne på og tage ud på tur. Af Marianne...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close