Små oktober-røde bær i skovbunden. Hvad er det?

Lignende artikler

En familie fra Brovst i Nordjylland undrede sig fornylig da de under en svampetur i efterårsskoven stødte på en mængde små, røde bær i skovbunden. Hvad er det for nogle bær? – og kan de spises? spørger familien.

Om efteråret står majblomstens stængel ensomt tilbage med lokkende røde, men giftige bær. Plantens blade er stort set væk.

Der er faktisk en del forskellige bær derude stadigvæk, men hovedparten er nu væk her medio oktober. Ud fra beskrivelsen og det medsendte foto er der ingen tvivl. Det er majblomstens røde bær, der netop kan ses i efteråret. Planten indeholder såkaldte hjerteaktive glykosider, ifølge Giftlinjen, Bispebjerg Hospital. Planten regnes for giftig. Plantens giftighed er ikke helt klarlagt, men spiselig er den ikke for os mennesker, selvom de små, røde bær ser lokkende ud.

De fleste bemærker majblomsten (Maianthemum bifolium) tidligt på sommeren, hvor den trods navnet, ofte blomstrer i juni. Den lille, grønne plante måler 10-20 cm og har to hjerteformede blade. Stænglen bærer en lille klase af fine, hvide blomster, der dufter dejligt. Majblomst vokser oftest i skove, men kan også findes på andre lokaliteter – gerne med halvskygge og mager jord.

Sådan ser Majblomst ud i begyndelsen af juni. Små frodige planter med fine , hvide blomster.

Majblomst er en del af liljefamilien og kaldes af og til også for Liden konval – ikke at forveksle med Liljekonval, der i øvrigt også får røde bær – og er giftig.

Se også giftige bær i naturen.
/NL

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,112FansLike
2,493FølgereFølg

Seneste artikler

Kæmpe genprojekt afdækker fuglenes evolution siden dinosaurerne

Forskere fra bl.a. Københavns Universitet er i færd med at kortlægge alle fugles genetiske arvemateriale, der skal afsløre fuglenes evolution siden dinosaurerne. Fuglene udviklede...

Motion gør dig stærkere mod corona

Undersøgelser viser at motion styrker din krops forsvarslinjer mod virus. Endnu en grund til at spænde vandrestøvlerne på og tage ud på tur. Af Marianne...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close