Små oktober-røde bær i skovbunden. Hvad er det?

En familie fra Brovst i Nordjylland undrede sig da de under en svampetur i efterårsskoven stødte på en mængde små, røde bær i skovbunden. Hvad er det for nogle bær? – og kan de spises?, spørger familien.

Om efteråret står majblomstens stængel ensomt tilbage med lokkende røde, men giftige bær. Plantens blade er stort set væk.

Der er faktisk en del forskellige bær derude stadigvæk, men hovedparten er nu væk her medio oktober. Ud fra beskrivelsen og det medsendte foto er der ingen tvivl. Det er majblomstens røde bær, der netop kan ses i efteråret. Planten indeholder såkaldte hjerteaktive glykosider, ifølge Giftlinjen, Bispebjerg Hospital. Planten regnes for giftig. Plantens giftighed er ikke helt klarlagt, men spiselig er den ikke for os mennesker, selvom de små, røde bær ser lokkende ud.

De fleste bemærker majblomsten (Maianthemum bifolium) tidligt på sommeren, hvor den trods navnet, ofte blomstrer i juni. Den lille, grønne plante måler 10-20 cm og har to hjerteformede blade. Stænglen bærer en lille klase af fine, hvide blomster, der dufter dejligt. Majblomst vokser oftest i skove, men kan også findes på andre lokaliteter – gerne med halvskygge og mager jord.

Sådan ser Majblomst ud i begyndelsen af juni. Små frodige planter med fine , hvide blomster.

Majblomst er en del af liljefamilien og kaldes af og til også for Liden konval – ikke at forveksle med Liljekonval, der i øvrigt også får røde bær – og er giftig.

Se også giftige bær i naturen.
/NL

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE