Mange danskere ”gambler” med vilde svampe!

Det er vigtigt, at man er 100 procent klar over hvilke svampe man plukker, hvis de skal spises.Foto: muffinn CC BY 2,0, Wikimedia

Mellem 10-25 personer bliver hvert år indlagt, fordi de har spist giftige svampe og Giftlinien modtager årligt 200 – 700 henvendelser afhængigt af hvor stort svampeåret har været.

Dumdristig omgang med svampe.

Ifølge ledende overlæge på Giftlinien, Niels Ebbeshøj udviser mange danskere et “stort mod”, når de går på svampejagt. Han er overrasket over, at folk tør plukke og spise vilde svampe som de ikke kender 100 procent. Flere kaster sig ud i at samle svampe og for størstedelen er det for at spise dem, men Niels Ebbeshøj kan ikke se, at danskerne er blevet bedre til at kende de svampe som de spiser. Antallet af opkald til Giftlinien stiger støt og roligt og det samme gælder antallet af opkald med folk som har symptomer, fortæller han. Afhængigt af hvor stort et svampeår det er, og 2017 er et stort år, får Giftlinien mellem 200-700 henvendelser. Mellem 10-25 bliver årligt indlagt med leverskader og hvert år kommer der personer ind med leversvigt som kræver en ny lever. Ingen er i de seneste år døde af svampeforgiftninger, men der findes svampe i Danmark som kan være dødelige giftige!

Annonce:
Få styr på spisesvampene med bogen “Svampe du kan spise” – fra Saxo.

Grøn Fluesvamp er den der slår flest mennesker ihjel. Den ligner en posesvamp som er spiselig i Sydøstasien, hvor de ikke har Grøn Fluesvamp. Folk med traditioner fra Sydøstasien har af og til troet, at det er en svamp, som de kender hjemmefra. Foto: Stu´s Images CC BY-SA 3,0, wikimedia

Svampekundskab tager tid.

Interessen for selv at tage på svampejagt synes stigende, men der er lige nogle ting som særligt de nye svampeinteresserede bør være opmærksom på. I Danmark findes der mange tusinde forskellige svampearter og kun omkring et par hundrede er spiselige. Ud af de få spiselige er det kun 20-30, alt efter smag og behag, som egentlig har en kulinarisk værdi. Dertil kommer, at der også findes en del giftige svampe, endda dødelig giftige som er mindst ligeså vigtige at lære at kende som de spiselige.
At lære svampene at kende er en lang og løbende proces. Ønsker man selv at samle og spise svampe er det vigtigt, at man lærer dem 100 procent at kende inden de puttes i maden. Til de mange spisesvampe findes der nemlig en del forvekslingsmuligheder, særligt for den mindre øvede svampekender.

Svamperåd:

Spis aldrig svampe du ikke kender 100 procent.

Meld dig til svampeture med kyndige uddannede svampeguider. Omkring 200 guider i Danmark har et svampediplom. Du kan med fordel melde dig ind i Foreningen til Svampekundskabens fremme som har afdelinger fordelt over hele landet.

Køb en god svampebog, af nyere dato, da der hele tiden kommer ny viden. Eksempelvis om svampe som tidligere blev anset som spisesvampe, men i dag frarådes på grund af giftighed eller lignende. Men stol aldrig blindt på et tilfældigt billede i en svampebog. Svampe og billeder kan variere en del.

Start med nogle få svampearter som kantareller og rørsvampe, da der her kun findes få giftige arter i Danmark. Og spis kun en ny svampeart ad gangen. Det er ikke alle som kan tåle alle slags svampe. Nogle personer kan få allergiske reaktioner og/eller maveproblemer.

Spis aldrig gamle og mugne svampe.

Spis ikke svampe rå. Det er tilladt, ja ofte en vej til identifikation af mange svampe, at smage en lille bid for derefter at spytte ud igen. Der er dog få svampe, hvor det ikke tilrådes. I princippet kan svampe som den populære Karl Johan spises rå, men på grund af bakterier og eventuelt snegleslim kan det ikke anbefales.

Man kan ikke smage om en svamp er giftig. Det kræver kendskab til den enkelte svamp for at vide giftigheden og spiseligheden.

Læs også: Danmarks 5 giftigste svampe.

MR/

Kilde: svampeatlas.dk, dr.dk

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE

Naturvejleder