Skovens biodiversitet kortlagt af kødædende fluer!

DNA fra sjældne pattedyr fundet i kødædende insekters indvolde.

Forskere kan spore pattedyr ud fra spyfluers spisevaner.
Når spyfluer og kødfluer ernærer sig af ådsler, får de ikke kun føde, men de indsamler samtidig DNA fra ådslet. Tyske forskere har vist, at det DNA som man har fundet i fluerne holder sig længe nok til at blive sekventeret i en analyse. Det giver et hurtigt øjebliksbillede af mangfoldigheden hos pattedyr i en ellers utilgængelig regnskov. Metoden er også omkostningseffektiv.

Opdaget ved et tilfælde.
Det var nærmest ved et tilfælde, at forskerne opdagede denne smarte teknik. Det skete da de studerede en form for miltbrand, som dræber chimpanser. Forskerne indsamlede fluer, der havde ernæret sig på inficerede organer. Ifølge holdleder og biolog Sebastien Calvignac-Spencer indså de dog hurtigt, ”at afsløringen af pattedyrs DNA ved hjælp af fluer var et super værktøj til vurdering af biodiversitet”.

Forskerne indsamlede spyfluer fra Tai National Park i Côte d’lvoire og Kirindy Reservatet i Madagaskar. Her fandt de DNA fra pattedyr i 40 % af dem. Forskerne sekventerede materialet og kunne derved identificere 16 forskellige pattedyr i Côte d’lvoire, herunder ni lokale primater samt en truet antilope, hvor der er færre end 3.500 tilbage. Også i Madagaskar havde forskerne succes. Her identificerede de fire pattedyrarter, herunder lemurer – som repræsenterer en ud af otte af alle øens pattedyr. Forskningsresultaterne blev offentliggjort 7. januar 2013 i Molecular Ecology.

Kilde: Nature/News, januar 2013

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE