Kæmpe blodsugende flue på visit

Lignende artikler

Hesteklægen – Danmarks største vampyrflue.

En kæmpe flue, der ved første øjekast kunne minde om en bi eller hveps, landede på min arm. Det var en hesteklæg – Danmarks største vampyrflue!

Af naturvejleder Niels Lisborg.
Her i en af de første, lune julidage fik vi i sommervarmen besøg af den største flue jeg nogensinde har set i Danmark! En tung, brummende flue landede på min arm. Den første indskydelse var straks at klaske den store – lidt sløve flue. Og egentlig med god grund! Der var nemlig tale om en kæmpestor hun-hesteklæg, der suger blod af større pattedyr! Det er kun hunnen, der er blodsuger og trods navnet kan kreaturer – og sågar mennesker også angribes, selvom mennesker tilsyneladende kun tappes for blod i begrænset udstrækning.
Hesteklægen (Tabanus sudeticus) er den største af Danmarks klæger – og tilmed Danmarks tungeste og kraftigste flue.
Fluen på min arm virkede dog umiddelbart ikke blodtørstig og betaget af de store insekt fik den lov at kravle op på min finger.

Betaget af den store flue, fik den lov at kravle op på en finger.

I følge litteraturen skal hesteklægens bid ikke være at spøge med og gøre ganske ondt. Når klægen suger blod skærer den først et trekantet hul i huden med sine skarpe munddele, hvorpå blodet suttes op.
Den store vampyrflue var dog i dette tilfælde ikke sulten. Jeg faldt tilsyneladende ikke i dens smag for pludselig lettede den med dyb brummen og forsvandt ud over engen. Måske ud til køerne i det fjerne?

Hesteklægen er et ret imponerende insekt – og lidt frygtindgydende, da den kan levere et ret smertefuldt bid!

Kilder: dpil.dk, Statens Naturhistoriske Museum/snm.ku.dk.

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,113FansLike
2,493FølgereFølg

Seneste artikler

Kæmpe genprojekt afdækker fuglenes evolution siden dinosaurerne

Forskere fra bl.a. Københavns Universitet er i færd med at kortlægge alle fugles genetiske arvemateriale, der skal afsløre fuglenes evolution siden dinosaurerne. Fuglene udviklede...

Motion gør dig stærkere mod corona

Undersøgelser viser at motion styrker din krops forsvarslinjer mod virus. Endnu en grund til at spænde vandrestøvlerne på og tage ud på tur. Af Marianne...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close