Vi har ikke formået at stoppe arternes tilbagegang

Arternes tilbagegang og uddøen er endnu ikke bremset trods politiske intentioner. Denne gyldne tudse (Bufo periglenes) er en af de arter, der er forsvundet fra jorden i nyere tid. Foto: US Fish and Wildlife Service.
Arternes tilbagegang og uddøen er endnu ikke bremset trods politiske intentioner. Denne gyldne tudse (Bufo periglenes) er en af de arter, der er forsvundet fra jorden i nyere tid. Foto: US Fish and Wildlife Service.

Arterne fortsætter med at uddø til trods for at verdens ledere har forpligtiget sig til det modsatte!

Mål for biologisk mangfoldighed
I flere årtier har jordens plante- og dyrearter været i kraftig tilbagegang. Det førte til, at mange af verdens ledere i 2002 for første gang besluttede at vende udviklingen. Efterfølgende har mange lande i flere omgange bekræftet at de ønsker at vende den negative udvikling, men til dato uden held. På det sidste møde som var i 2011 blev målet, at udviklingen skulle vendes senest i 2020. Her lavede man 20 mål som går under navnet Aichi Biodiversity Targets, en plan for biologisk mangfoldighed. Men nu viser ny forskning, at de mål ikke er muligt. Til trods for positive takter nogle få steder er den samlede tilbagegang uændret.

Områder beskyttes mest på papiret
De nye undersøgelser som er publiceret i tidsskriftet Science er lavet af en verdensomspændende forskergruppe blandt andet fra Københavns Universitet. De har undersøgt en række forskellige indikatorer for hvert enkelt af de 20 Aichi-mål og kan nedslående konkludere, at målene ikke kan nås.

I 2011 forpligtigede landene sig til, at 17 % af jordens landmasse skal være værnet om i 2020. Det samme skal være gældende for 10 % af verdens havområder.

Med hensyn til landområderne så er man allerede oppe på 15 %. Problemet er bare, at områderne ikke er særlig godt beskyttet. De bliver bare værnet om på papiret men ikke i virkeligheden, siger forsker Jonas Geldmann fra Center for makroøkologi, evolution og klima ved Københavns Universitet til Videnskab.dk.

Når man ser på havområderne så er det kun 3-4 % som er beskyttet i dag. Fra forskersiden lyder kritikken at det kun er havområder uden kommerciel interesse som udlægges til beskyttede områder. Vel og mærket områder uden særlig mange truede arter. Men det ser alt sammen godt ud på papiret.

Et lille lyspunkt
Et lille lys i den ellers lidt dystre rapport er, at befolkninger er mere oplyste end tidligere. Både forskere, politikere samt den almindelige borger er mere beviste om hvorfor der skal kæmpes for at bevare den biologiske mangfoldighed. Og som Tim Hirsch fra Global Biodiversity Information Facility i Danmark siger, så er det jo den første forudsætning for at vi kan få vendt udviklingen i positiv retning.

Kilde: Forskning.no, Videnskab.dk.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE