Derfor ser ørnen langt bedre og skarpere end mennesket!

Ørnene er vendt tilbage til Danmark. Noget af det mest fascinerende ved de store rovfugle er deres fantastiske syn. Foto: Sunheyy, Dreamstime.com.

Når det kommer til synssansen er fuglene i en klasse for sig selv og langt overlegne os mennesker. En rovfugl, som f.eks. ørnene, har omkring ti gange så mange synsceller som os mennesker og kan spotte et bytte på flere kilometers afstand.

Ørnens fantastiske syn.

Ørnene er i de senere år kommet tilbage på den danske himmel. Både kongeørnen og havørnen er tilbage som ynglefugle efter at have været fordrevet i det forrige århundrede.

Ikke nok med at ørne ser bedre end os mennesker, men de ser også både længere og mere detaljeret. Øjets nethinde består af synsceller som kaldes tappe og stave. Antallet af tapceller er 3-5 gange så højt hos fugle som hos os mennesker. Tapcellerne har flere funktioner som eksempelvis farveopfattelse, øjets opløsningsevne og antal synsindtryk.

Det menneskelige øje kan modtage omkring 16-20 sanseindtryk per/sek, men fuglene kan modtage hele 160 indtryk per/sek og ser derfor meget mere detaljeret end vi gør.

Havørn
Havørnen er Danmarks – og Europas største ørn. Den kan spotte en fisk i vandoverfladen fra 1 km højde. Foto: Itonys, Dreamstime.com.

Et langt bedre farvesyn end mennesket.
Hvor vi har et 3-farvet syn (rød, grøn og blå) ser en fugl i 5-farver. Fuglene kan også se UV-varmestråler og behøver ingen beskyttelse mod det, modsat os mennesker. Synscellerne sidder også anderledes placeret hos fuglene end hos os. Det gør blandt andet, at deres syn bliver forstørret med op til 30-50 procent.
Sammensætningen af rovfuglens fantastiske øjne gør, at det virker som om, at rovfuglen har en prismekikkert for øjet med 10 gange forstørrelse.

Vidste du;

At den Hvidhovede Havørn kan se andre flyvende ørne på en afstand af ca. 80 km?

At en ørn i ca. 1 km højde let kan spotte fisk, der ligger i vandoverfladen?

At en ørn i ca. 1 km højde har overblik over et areal på 3,5 x 3,5 km uden at dreje hovedet?

At fuglenes pupil kan udvides meget mere end menneskets? Derved opnås et skarpere billede hurtigere.

At fuglene har et ekstra øjenlåg? Det ekstra øjenlåg er gennemsigtigt og virker blandt andet som en slags dykkerbriller ved dykning.

MR/

Kilde: dof.dk, fugleognatur.dk.

Mere fra NaturGuide.dk

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE