Rekordmange overvintrende glenter

Der er forsat fremgang for den røde glente – en af Danmarks smukkeste rovfugle.

For ottende år i træk har Dansk Ornitologisk Forening (DOF) foretaget en vinter-optælling af rovfuglen Rød glente. Den smukke rovfugl blev udryddet i Danmark i starten af 1900-tallet, men vendte forsigtigt tilbage i 1970'erne. I de senere år er glenten med den karakteristiske kløftede hale blevet mere og mere udbredt.

I januar 2021 nåede vintertællingen op på 439 overvintrende røde glenter. I januar 2022 er tallet mindst 100 mere, oplyser DOF. Den endelige fintælling mangler endnu. Det er helt sikker ny Danmarksrekord, siger koordinator Per Rasmussen, DOF til TV2 Øst.

Rød glente er en smuk rovfugl med sine rustrøde farver. Rovfuglen har et vingefang på 145-165 cm. Foto: Thomas Langlands, Dreamstime.com.

Mange af de danske ynglefugle trækker til Spanien og Frankrig, men antallet af overvintrende glenter herhjemme har i en årrække været stigende.

Favoriseres af klimaforandringerne

Klimaforandringerne menes af favorisere rødglentens udbredelse i Danmark.

Rødglenten er kendt som “naturens skraldemand” da den gerne tager ådsler. Af samme årsag ses glenterne ofte langs større veje, hvor de søger efter trafikdræbte dyr.
/MR

Der yngler ca. 300-350 rødglente-par i Danmark. Rovfuglen yngler gerne i åbne landskaber med spredte skove, hvor reden placeres i høje træer. Den overtager gerne gamle ravne- eller musvågereder.

Kilde: TV2 Øst/tv2east.dk, dof.dk. Frontfoto: Theripper/Dreamstime.com.

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE