Rødellens blade forbliver grønne

Rødellen smider bladene om efteråret, men bladene beholder den grønne farve.
Rødellen smider bladene om efteråret, men bladene beholder den grønne farve.

Rødellen fråser med næringsstofferne og genbruger ikke næring fra bladene om efteråret. Derfor forbliver træets blade grønne til det sidste.

Om efteråret ses løvskoven i en flot farvepragt med røde, gule og brune farver, men det gælder ikke rød-el (Alnus glutinosa). Dette gamle, danske løvtræ beholder sine grønne blade til det sidste! I modsætning til de øvrige træarter har rødel nemlig ikke i samme grad behov for at genbruge næringsstoffer i bladene og trække disse tilbage i træet. En handling, der ellers giver røde og gule blade hos de øvrige løvtræer, når den grønne farve (klorofyl) nedbrydes til næringsstoffer som træerne gemmer til næste år i stamme og grene.

Samarbejde med bakterier giver ekstra næringsleverance.
Rødel har nogle særlige knolde på rødderne som indeholder bakterier. Disse bakterier evner at optage frit kvælstof fra luften, som de giver videre til træet. I bytte får bakterierne sukkerstoffer fra træet.
Rødellens blade er derfor fulde af næringsstoffer når de til sidst falder af i november. Bladene er derfor fine til kompost og i det hele taget god for jordbunden.

Rødellen er et op til 25 m højt træ, der er udbredt over hele Danmark. Det danske navn rød-el skyldes at træets ved farves rødligt når træet saves op og kommer i kontakt med ilt.
/NL
Kilder: Naturstyrelsen.

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE