Rødellens blade forbliver grønne

Lignende artikler

Rødellen smider bladene om efteråret, men bladene beholder den grønne farve.
Rødellen smider bladene om efteråret, men bladene beholder den grønne farve.

Rødellen fråser med næringsstofferne og genbruger ikke næring fra bladene om efteråret. Derfor forbliver træets blade grønne til det sidste.

Om efteråret ses løvskoven i en flot farvepragt med røde, gule og brune farver, men det gælder ikke rød-el (Alnus glutinosa). Dette gamle, danske løvtræ beholder sine grønne blade til det sidste! I modsætning til de øvrige træarter har rødel nemlig ikke i samme grad behov for at genbruge næringsstoffer i bladene og trække disse tilbage i træet. En handling, der ellers giver røde og gule blade hos de øvrige løvtræer, når den grønne farve (klorofyl) nedbrydes til næringsstoffer som træerne gemmer til næste år i stamme og grene.

Samarbejde med bakterier giver ekstra næringsleverance.
Rødel har nogle særlige knolde på rødderne som indeholder bakterier. Disse bakterier evner at optage frit kvælstof fra luften, som de giver videre til træet. I bytte får bakterierne sukkerstoffer fra træet.
Rødellens blade er derfor fulde af næringsstoffer når de til sidst falder af i november. Bladene er derfor fine til kompost og i det hele taget god for jordbunden.

Rødellen er et op til 25 m højt træ, der er udbredt over hele Danmark. Det danske navn rød-el skyldes at træets ved farves rødligt når træet saves op og kommer i kontakt med ilt.
/NL
Kilder: Naturstyrelsen.

ANNONCE

Følg Danmarks natur på de sociale medier

8,071FansLike
2,406FølgereFølg

Seneste artikler

Ja, tak til normal sommertid om vinteren!

Natur- og friluftsfolk vil bevare sommertid - gerne året rundt. Svenskerne og nordmændene er overvejende enige: Skrot mørketiden. Havemøblerne frem - uret frem. Havemøblerne tilbage...

Derfor får efterårsskoven røde og gule farver

Vejret påvirker skovens høstfarver. De danske løvskove kan være et farveorgie i efteråret med oktober som højsæson inden bladene smides. Afhængig af træart og vejrforhold...
Deaktivér venligst din Adblocker
Kære læser!
NaturGuide.dk er et 100% gratis magasin med nu over 1300 gratis artikler til dig. Det kan vi kun levere, hvis vores annoncører må vise annoncer. Til gengæld lover vi, at vi ikke generer dig med blinkende, larmende reklamer.
10 % af vores annonce-provenu donerer vi til naturbevarelse. 
Hjælp os med at hjælpe - og deaktivér din adblocker for NaturGuide.dk.

På forhånd tak.
Close