Norges parlament vil give tilladelse til at skyde kongeørnen!

Den fredede kongeørn som et flertal i Norges parlament nu ønsker at regulere.

Tab af husdyr får et flertal i Stortinget til, at stemme for en regulering af den fredede kongeørn.

Pilotprojekt.
NINA (Norsk institutt for Nature Research) har dokumenteret, at der i områderne Fosen og Troms, har været et stort tab af husdyr på grund af kongeørnen. Det er netop i de områder, at reguleringen af kongeørnen skal finde sted ifølge det nye forslag. Efter en debat i Parlamentet blev der flertal for pilotprojektet. Ifølge Torhild Aarbergsbotten fra partiet Høyre (H) er det endnu ikke en officiel beslutning men blot et tilsagn fra flertallet i parlamentet til projektet. Aarbergsbotten håber dog at projektet bliver gennemført.
Marit Arnstad fra Senterpartiet udtaler, at man ønsker, at forvalte og regulere kongeørnen som også bjørn og jærv bliver det i dag. Alle de nævnte dyr er i dag totalfredet i Norge.
Næste skridt er, at forslaget skal godkendes af Klima- og Miljøministreret.

Frygter for bestanden.
Men ikke alle er glade for det nye forslag. En af dem er Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet. Han erkender, at specielt rensdyr har haft problemer med kongeørne, men han mener ikke, at det er den rigtige måde at løse problemerne på. Ifølge Haltbrekken er det enkelte ørne som specialiserer sig i at tage tamdyr der er problemet og dem kunne man så gå efter i stedet for at give frit til at skyde de ørne som ikke har gjort skade.
Kongeørnen har tidligere været rødlistet i Norge men efter fredningen i 1968 er bestanden gået frem. Haltbrekken håber, at en eventuel prøveperiode af projektet vil blive strengt håndhævet, så det store arbejde der har været med at få bestanden af kongeørnene op ikke har været forgæves.

MR/

Kilde: nrk.no

 

Lignende artikler

Lignende artikler

SENESTE FRA NATURGUIDE.DK

UGENS MEST LÆSTE